Odrasli

Da li vam oko članaka ostaju UDUBLJENJA OD ČARAPA? Evo šta to može da znači, budite oprezni, ODMAH REAGUJTE!

Natečena stopala i gležnjevi su sasvim normalna pojava tokom trudnoće ili velikih vrućina, ali ukoliko vam se to prečesto dešava i redovno na njima uočavate trag od čarapa, posetite lekara.

01.07.2022 18:00

Da li vam oko članaka ostaju UDUBLJENJA OD ČARAPA? Evo šta to može da znači, budite oprezni, ODMAH REAGUJTE!
Foto: Shutterstock

Primetili ste da vam se na nogama, u predelu oko zglobova, konstantno pojavljuju udubljenja od šavova na čarapama, ali ma koliko da pomišljate kako je u stvari sve do tih predmeta koji štite vaša stopala i da je lastiš na njima prejak, ipak vam se stvara osećaj neprijatnosti jer problem postaje sve očigledniji. U jednom trenutku ste možda primetili i da su vam stopala otečenija nego inače? Iako je takva pojava često normalna, posebno tokom letnjih meseci i visokih temperatura, udubljenja na koži mogu biti znak i veoma opasnih zdravstvenih tegoba.

Naime, stručnjaci upozoravaju da ekstreno otečene noge mogu biti znak srčanih problema i loše cirkulacije - dva problema koji mogu da dovedu i do smrtnih ishoda. Takođe, to može biti i simptom nakupljanja masnog tkiva u arterijama, što dalje dovodi do usporenog snabdevanja srca krvlju, što je takođe pogubno.

- Bolesti srca i poremećaj cirkulacije uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva u Britaniji, što je više od 160.000 smrtnih slučajeva svake godine. Prosečno se u zemlji zabeleži 460 smrtnih ishoda svakog dana ili jedan svaka 3 minuta - saopštila je Britanska fondacija za srce, a prenosi Daily record.

pexels.com

Obratite pažnju na vaše noge i stopala!

Mnogi znaci upozorenja mogu da promaknu prosečnom čoveku i zato je potrebno na njih obratiti dodatnu pažnju.

- Ukoliko primetite liniju na zglobu posle skidanja čarape sa noge, to je jasan pokazatelj koji nikako ne smete da ignorišete - prenosi Mirror.

Šta je Edem?

Medicinski termin za problem koji nastaje usled prekomernog zadržavanja vode u nogama i stopalima jeste periferni edem. Blagi edem je čest i uglavnom nije preozbiljna zdravstvena tegoba, ali može da bude i koban.

- Kada srce ne radi kako bi trebalo, tečnost iz krvnih sudova može da procuri u okolna tkiva. Noge i gležnjevi su najčešća mesta gde okolna tečnost procuri i to zbog samog procesa gravitacije. Ipak, ne mora da znači da većina ljudi koji imaju periferni edem obavezno imaju i srčane bolesti. Međutim, to je najčešći pokazatelj ozbiljnijih srčanih problema - navode kardiovaskularni stručnjaci.

Foto: Shutterstock

Edem je otok koji može biti veoma opasan

Treba napomenuti da edem često može biti sasvim bezbeden i da se usled najrazličitijih procesa u organizmu javi u vidu natečenosti nogu i stopala u periodu trudnoće ili tokom leta zbog prirodnog zadržavanja vode u telu. 

Slabost srca

- Uporni problemi sa edemom mogu pak da budu i znak da vaše srce ne funkcioniše kako treba. Ozbiljniji uzrok perifernog edema je kongestivna srčana insuficijencija, stanje u kojem je vaše srce preslabo da bi efikasno pumpalo krv. Do srčane insuficijencije, ili slabosti srca, dolazi usled poremećaja srčane funkcije. Srčani mišić više nije u stanju da normalno pumpa krv kroz organizam. Određenja stanja poput koronarne bolesti ili visokog pritiska postepeno slabe srce, pa ono više nije u stanju da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom. Srčana slabost je ozbiljno stanje koje u većini slučajeva zahteva doživotno lečenje - upozoravaju stručnjaci.

shutterstock.com

Prekontrolišite da nemate srčanu bolest na vreme

Najčešći simptomi srčane slabosti

 • Nedostatak vazduha i otežano disanje
 • Škripanje u grudima
 • Uporni kašalj koji se pogoršava noću, tokom spavanja
 • Umor i slabost 
 • Pospanost
 • Oticanje nogu, članaka ili stopala
 • Naduven stomak
 • Povećanje ili gubitak težine
 • Konfuzija i nedostatak koncetracije
 • Brz i nepravilan rad srca 
 • Povećana potreba za mokrenjem, pogotovo noću 
 • Bol u grudima

Preventiva

Redovna fizička aktivnost i smanjenje telesne težine najbitniji su faktori za prevenciju srčanih oboljenja. Vođenje zdravog načina života se podrazumeva, što znači izbegavanje konzumiranja cigareta, kao i povećano prisustvo voća i povrća u ishrani.

Ukoliko ste zabrinuti zbog otoka na nogama i gležnjevima koji se ne smanjuju, obavezno posetite svog lekara koji će vas uputiti na dalje analize.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)