Tetka Saveta

BACITE MLEVENO MESO iz zamrzivača da se ne biste otrovali! Evo koliko dugo sme da stoji smrznuto

Mleveno meso kome je istekao rok trajanja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme i trovanje hranom

22.08.2022 11:05

BACITE MLEVENO MESO iz zamrzivača da se ne biste otrovali! Evo koliko dugo sme da stoji smrznuto
shutterstock.com

Mleveno meso spada u osetljive namirnice i najbolje je da se upotrebi odmah nakon kupovine. Međutim, malo ljudi zna da mleveno meso ima rok trajanja čak i kad se čuva u zamrzivaču. Stručnjaci upozoravaju da u slučaju isteka roka može da postane vrlo opasno i bude uzrok brojnih zdravstvenih problema i trovanja hranom.

Srećna republika donosi do kad je najbolje da čuvate mleveno meso u frižideru i zamrzivaču, a nakon toga je najbolje da ga bacite.

Pixabay.com

Mleveno meso je najbolje upotrebiti odmah nakon kupovine dok je najsvežije

Kako i do kad se čuva?

Mleveno meso u frižideru može da stoji dan najviše dva dana. Već nakon toga gubi boju, miris i brzo se kvari. Prema istraživanju američkih stručnjaka zaduženih za bezbednost hrane i poljoprivrednih proizvoda, razlog za brzu kvarljivost mlevenog mesa leži u gubitku njegove vlažnosti. Što duže stoji u frižideru i zamrzivaču to je veća šansa da se pokvari čak i ako stoji u zamrzivaču. Sirovo mleveno meso u zamrzivaču može da se čuva 3 do 4 meseca.

Već nakon što prođe ovo vreme nije bezbedno za upotrebu iako je bilo zaleđeno. Važno je i kako je spakovano odnosno da li je upakovano u originalnu ambalažu. Umesto u plastične kese, savetuju stručnjaci, bolje je da mleveno meso za zamrzivač upakujete u aluminijumsku foliju i obavezno ga obeležite i napišite kad ste ga zamrzli da znate dok kad možete da ga čuvate i bezbedno koristite za pripremu obroka.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

nekko

22.08.2022 15:54

Jeo sam i meso i pecurke i sve povrce koje mozete da zamislite starije od 2-3 godine iz zamrzivaca. I dalje imam paprike od 2020. godine u zamrzivacu spremne za punjenje. O cemu vi to?