Odrasli

Primetili ste BELE ŽILICE NA PILEĆEM BELOM MESU? NIKAKO GA NE KUPUJTE, evo šta to govori o njemu!

Sirova pileća prsa su po pravilu ružičaste boje, ali ste verovatno primetili da se na njima javljaju neobične bele pruge poput žila, pa su eksperti objasnili o čemu je zapravo reč.

08.08.2022 12:05

Primetili ste BELE ŽILICE NA PILEĆEM BELOM MESU? NIKAKO GA NE KUPUJTE, evo šta to govori o njemu!
shutterstock.com

Većina nas ne može da zamisli pripremu nekog jela bez pilećih prsa koja su pravi delikates, a o njihovoj nutrtivnoj vrednosti da ne govorimo. Ona sadrže najmanje masnoća, pa se smatraju i dijetalnom hranom. Ipak, mnoge domaćice su iznenađene tokom kupovine jer na popularno nazvanom belom mesu uoče bele pruge, odnosno primete da je ono prošarano žilicama koje se tokom pripreme teško uklanjaju. Prema jednom istraživanju koje je rađeno još 2013, pruge su, verovali ili ne, uzrokovane načinom uzgoja živine.

Studija koja je objavljenja u italijanskom "Časopisu o nauci o životinjama" pokazala je da su bele prugice u stvari poremećaj koji ukazuje na to da je nivo masnoće mesa veći od čak 220 odsto. Kao posledica toga, u mesu je smanjen udeo proteina, pa je ono samim tim lošije za konzumaciju.  

Šta bele pruge prouzrokuju?

Masne žile koje se pojavljuju na pilećim prsima podrazumevaju da meso postaje nekvalitetno, pa ga je zbog toga i teže pripremiti za jelo. Osim toga, ono ukazuje na to da je primerak živine brže rastao, kao i da je pile konzumiralo hranu koja mu je povećavala masnoću u organizmu.

A sve to je zapravo posledica činjenice da je u svetu ogromna potražnja za belim mesom, što podrazumeva i brži način uzgoja te vrste živine, pa se od nekadašnjih potrebnih 70 dana za uzgoj prosečnog pileta od kilogram i po, danas stiglo do toga da pile teži i do 3 kilograma, a za njegov uzgoj je potrebno skoro duplo manje vremena, odnosno 40 dana.

unsplash.com

Mnogima nije jasno čime su uzrokovane bele pruge na mesu živine

Zašto je tekstura mesa „drvenasta“?

Drugačiji izgled belog mesa koji se javlja zbog uzgoja živine, posledica je i prevelike težine pileta, što dovodi do upale, pa mišićno tkivo zamenjuju masti i ova vlakna, čime se menja izgled mesa. Njegova nutritiva vrednost se takođe smanjuje jer umesto proteina veći udeo čine masti.

Ipak, iz  američke organizacije "Nacionalni Savet za piletinu" tvrdi se da je takvo meso potpuno zdravo i ispravo za jelo i da ne utiče na dobrobit kokošaka.

- Promene u uzgajanju te vrste životinja, kao i promene u njihovoj ishrani, smanjile bi pojavu beli - tvrde iz te organizacije. 

Ipak, oni naglašavaju da bi to kao posledicu imalo i smanjeni uzgoj pilića, što bi svakako dovelo do ekonomskih gubitaka.                            

BONUS VIDEO:

Komentari (0)