Odrasli

TEST OD 3 SEKUNDE: Položaj palca otkriva da li ste u problemu

Loše držanje tela može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema posebno vratnog i lumbalnog dela kičme

01.08.2022 19:30

TEST OD 3 SEKUNDE: Položaj palca otkriva da li ste u problemu
Foto: Shutterstock

Često nismo ni svesni koliko je pogrešan način držanja našeg tela. Celodnevno sedenje u kancelariji, rad na računaru ili sati i sati provedeni na telefonu kod kuće neminovno ostavljaju trag na našoj kičmi. Iskrivljena kičma i loše držanje tela vremenom može da dovede do ozbiljnih problema pre svega sa pršljenovima vrata i lumbalnim delom.

Međutim, postoji jednostavan test kako da za samo 3 sekunde saznate kakvo je vaše držanje tela i to uz pomoć palčeva na rukama.

Kako izgleda test?

Kako je objasnio jedan od najpoznatijih američkih praktičarta dr Alen Mendel položaj vašeg palca kad su ruke opružene uz telo jasno govori o problemima sa držanjem i kičmom. Test je vrlo jednostavan i traje bukvalno 3 sekunde.

Stanite razmaknutih nogu u visini ramena i spustite ruke da vam opušteno vise niz telo sa otvorenim šakama. Sad pogledajte u kavom su položaju vaši palčevi.

Ukoliko su vam palčevi okrenuti ka napred i prema spolja to znači da pravilno držite ramena i da nemate razloga za brigu. Međutim, ukoliko su vam šake, a posebno palčevi okrenuti ka unutra to znači da vam ramena idu ka napred što ukazuje na loše držanje tela.

shutterstock.com

Loše držanje tela može da dovede do bolova u vratnom delu kićme

Problemi sa kičmom

Loše držanje tela, upozorava dr Mendel, siguran je znak da ćete u budućnosti gotovo izvesno imati probleme sa kičmom, a kasnije i sa hodanjem u starijoj životnoj dobi. Da biste to sprečili, važno je da na vreme otkrijete šta je uzrok i radite na poboljšanju držanja svog tela.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)