Odrasli

Šta JAJE NA DAN čini našem organizmu? Ovo je 11 navika koje imaju neverovatan uticaj na telo!

Ukoliko želite vitalnost i dobro zdravlje, možda bi trebalo da uvrstite neke navike u svoju dnevnu rutinu. Istraživanja su otkrila šta da radite da biste sprečili mnoge bolesti i bili dugovečni.

14.06.2022 10:00

Šta JAJE NA DAN čini našem organizmu? Ovo je 11 navika koje imaju neverovatan uticaj na telo!
pexels.com

Konzumiranje jaja mnogi dovode u vezu sa povišenim holesterolom, a činjenica je da ono itekako pozitivno utiče na naše zdravlje i da samo jedno dnevno smanjuje holesterol i drži vas dalje od lekara.

Postoje i druge navike koje doktori preporučuju jer su delotvorne za boljitak zdravlja, te nije na odmet primenjivati ih kadgod ste u prilici. Izdvajamo neke.

1. Pravilo 20-20

Optičari savetuju pacijentima koji nose naočare da gledaju svakih 20 minuta oko 20 sekunde u nešto što je udaljenono recimo na kraju sobe da bi održali  zdravlje očiju. Ovo pomaže kod zamaranja očiju prilikom gledanja u ekran telefona i slično, a pomaže i u sprečavanju glavobolje.                    

2. Ustanite svakih pola sata

Sedeći način života je postao svakodnevnica, a većina ljudi provede 8 do 10 sati dnevno na kauču, stolici ili u fotelji.  Stručnjaci savetuju da treba da ustanete na svakih pola sata po 5 minuta da biste sprečili porast nivoa šećera u krvi i gojaznost koja tako može nastupiti.

unsplash.com

Stručnjaci tvrde da treba ustajati svakih pola sata zarad dobrog zdravlja

3. Spavajte 7 sati

Dobar noćni san je osnova zdravlja i ukoliko niste naspavani ne možete funkcionisati tokom dana kako treba. Prema istraživanjima koja su sprovedena na Kembridžu i u Kini, 7 sati je idealno da pripremite organizam za predstojeći dan i osvežite ga. Dovoljna količina sna smanjiće rizik od srčanih oboljenja i pojave dijabetesa.

4. Dodajte kurkumu ishrani

Mnogi ne znaju, ali kurkuma je sastavni deo mnogih lekova i ima veliki uticaj na naše zdravlje. Ovaj indijski začin, ne samo što daje aromu jelu, već u sebi sadrži kurkumin, sastojak koji se bori protiv srčanih oboljenja i raka. Ublažava simptome artritisa i obnavlja ćelije kod moždanog udara i Alchajmerove bolesti.

pexels.com

Kurkuma je poželjna u ishrani jer sprečava pojavu mnogih oboljenja

5. Jedite uljanu ribu

Ona se pokazala kao izuzetna hrana u prevenciji demencije, ali i za sprečavanje razvoja drugih moždanih oboljenja. Dodavanje skuše, sardine, tunjevine ili lososa u ishranu poboljšaće moždane funkcije i držati vas daleko od lekara i to sve zbog omega 3 masne kiseline kojom ove ribe obiluju.

6. Krećite se barem 11 minuta

Ne morate da posećujete teretane i preznojavate se da bi dobro brinuli o svom zdravlju. Norveški naučnici došli su do saznanja da samo 11 minuta hodanja dnevno dobro utiče na vaše zdravlje. Hodanje možete zameniti kosidbom trave ili nošenjem težih namirnica na sprat.

unsplash.com

Samo i 11 minuta dnevno svakodnevne šetnje, poželjno je, tvrde naučnici

7. Pijte crveno vino

Možda ste čuli da čaša vina pozitivno utiče na zdravlje i dobru krvnu sliku. Ima nečega u tome, jer brojne studije su pokazale da dozirano konzumiranje ovog vina reguliše holesterol i održava krvne sudove fleksibilnim. Može da smanji rizik od pojave raka debelog creva i jajnika.

8. Meditirajte

Ne morate otići na Himalaje ili otisnuti se u neke visoke planine poput hedonista koji vode taj način života. Dovoljno je da sedite u bašti i opuštate se gledajući u nju i razmišljajući o svom danu. Američki naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru su zaključili da meditacija smanjuje simptome depresije i anksioznosti, ali i da jača koncentraciju.

unsplash.com

Meditacija sprečava depresiju i anksioznost

9. Jedite orahe

Mnogi doktori preporučuju orašaste plodove, ali i sa njima treba oprezno jer veća količina ima i više masti. Jedenje oraha pomoći će vam da izbegnete mnoge bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja. Istraživači iz Španije su došli do zaključka da tri porcije oraha nedeljno, smanjuju šanse za smrt, za čak trećinu.

10. Družite se sa svojim prijateljima

Čovek je socijalno biće i neophodno je da se druži. Druženje je dobro za mentalno zdravlje i može povećati vaše šanse da duže živite, pokazuju istraživanja. Američki naučnici su u istraživanju utvrdili da oni sa boljim društvenim životom imaju veće šanse za dugovečnost u odnosu na druge koji nemaju naviku druženja.

11. Kafa produžuje život

Iako mnogi negiraju njen pozitivan uticaj na zdravlje ljudi, kafa ne samo što nas drži budnima, već zaista mnogo čini za naše zdravlje. Ona stimuliše nervni sistem, ubrzva metabolizam pa tako pomaže i u gubitku viška kilograma. Istraživanja sa Harvarda su pokazala da oni koji konzumiraju ovaj napitak, duže žive.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)