Provod u gradu sa društvom ili razne proslave najčešće su začinjene većom količinom alkohola. Uobičajeno je mišljenje da se pred konzumiranje alkoholnih pića treba najesti masne hrane kako bi se lakše podneo alkohol.
Međutim, kako ističu nutricionisti, ovo je potpuno pogrešno. Postoje kombinacije hrane i alkohola koje su pogubne za zdravlje, posebno za stomak i creva. Umesto toga, bolje je jesti zdravije namirnice kao što je avokado koji sadrži dobre masti koje mogu usporiti apsorpciju alkohola.
Osim njega, možete da pojedete omlet, zobene pahuljica, piletinu na žaru ili borovnice.
Srećna republika donosi 4 vrste jela ili pića koje treba da izbegavate po svaku cenu pre konzumiranja alkohola.
1. Pržena hrana
Pržena hrana i razne vrste grickalica mogu vas zasititi ali neće vašem organizmu dati potrebne hranljive sastojke. Takođe, loše utiču na creva dok vi bezbrižno pijuckate omiljeno vino ili pivo ne razmišljajući da vam to može podstaći gorušicu.
2. Začinjeno jelo
Pre alkohola nije dobro jesti jaku i začinjeni hranu posebno ljuto. Kako upozoravaju stručnjaci, ovakva hrana će dodatno uz alkohol iritirati vaš stomak i creva što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Možda vas zanima…
3. Čokolada i gazirana pića
Čokolada i alkohol nikako nisu dobra kombinacija, iako se dobro slažu u raznim vrstama slatkih likera. Kakao i masti iz čokolade uz alkohol mogu da naprave dar-mar u stomaku i dovedu do stomačnih problema. Isto važi i za gazirana pića pa je najbolje jednostavno ne piti gazirano zajedno sa alkoholom.
4. Kafa
Za mnoge je možda iznenađenje ali na ovom spisku našla se i kafa. Upravo ovaj mnogima omiljeni napitak često se koristi kako bi se organizam razbudio i otreznio posle alkohola. Međutim, kako su objasnili nutricionisti kofein će vas razbuditi ali i dati lažni osećaj da možete da popijete više.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)