Mamurluk

SPAS OD MAMURLUKA: Kako se ublažavaju posledice velike količine alkohola

Narodi širom sveta imaju specifične recepte za ublažavanje mučnine i glavobolje nakon noći pune pića

01.01.2022 10:05

SPAS OD MAMURLUKA: Kako se ublažavaju posledice velike količine alkohola
Pixabay

Sinoć će mnogi biti veseli pa će i popiti koju čašicu više. Pre alkohola obavezno pojedite nešto masno što će obložiti želudac i zaštiti ga bar delimično od velike količine alkohola.

A ko pretera, prvi dan Nove godine mu neće biti lak. Mnoge će tada boleti glava, imaće nagon za povraćanjem i stalno će biti žedni. Onaj neugodni osećaj u stomaku možete ublažiti grickajući celer jer je on bogat vitaminom B koji pomaže u rastvaranju alkohola.

Stručnjaci iz Nju Orleansa, u čijem je eksperimentu učestvovalo 55 mladih i zdravih muškaraca, tvrde da se šanse za težak mamurluk smanjuju i mudrim izborom pića. Po njihovim rečima, bilo bi najbolje da se ljubitelji alkohola drže votke, džina i ruma i da i među tim pićima biraju samo ona koja su najboljeg kvaliteta.

Neki kažu da je lek za sve, pa i za mamurluk čokolada. Drugi opet kažu da treba pojesti nešto sa puno proteina i zdravih masti koje će pokupiti sve te toksine iz organizma. Probajte sa sendvičom od tunjevine ili kokosovim mlekom.

Ako preterate sa vinom i muči vas pulsirajući bol u glavi, onda ujutru popijete čašu vode sa medom jer ovo osvežavajuće piće sadrži jednu specijalnu vrstu fruktoze koja pomaže pri rastvaranju i absorpciji alkohola. Pored toga, uz pomoć meda ćete lakše zaspati što je još jedan dobar način da se što pre otreznite. Poljaci med mešaju sa sokom iz turšije i tim slanim, hidratantnim napitkom leče mamurluk.

Pixabay

Kakav će biti mamurluk, zavisi od pića koje se pije

 

Kod nas obično onoga ko je preterao sa alkoholom, sutradan nude rasolom ili kafom sa limunom. U Kini dan posle slavlja piju zeleni ili čaj od žen-šena. Iziritirani stomak će ublažiti i čaj od nane, kao i napitak od đumbira i meda.

Većini zbog mamurluka nije ni do hrane i pića, ali evo jednog recepta koji pomaže. Izmiksajte bananu ili dve, dodajte malo mleka i dve, tri kašike sladoleda. Popijte dok je sveže. Hladna tečnost će smiriti stomak, a hranljivi sastojci iz banane će nadoknaditi izgubljenu energiju. I ne zaboravite na vitamin C u svim mogućim oblicama i pijte dosta vode.

Kako leče mamurluk u svetu

Italijani se leče tako što popiju nekoliko espresa i legnu da odremaju dok mučnina ne prođe.

U Engleskoj se od mamurluka leče kompletnim engleskim doručkom a to znači da morate da pojedete nekoliko jaja, slaninu, kobasicu, grašak, paradajz, pečene paprike, pečurke, tost sa puterom i sve to uz razne umake od sirćeta i paradajza.

Britanska aristokratija, kažu, već 200 godina se leči od mamurluka uz pomoć jednog recepta koji je bio strogo čuvana tajna. On sadrži tinkturu kardamona, malo amonijaka i ekstrakt lincure, karanfilića i ulje kamfora. Ovo je bio omiljeni lek i Kraljice Majke, a ona je doživela 101 godinu!

Škoti mamurluk od viskija leče hagis kobasicama koje se prave od ovčijih iznutrica i crnim pudingom sa pecivom od krompira.

Pixabay

Iziritirani stomak će smiriti šoljica čaja od nane ili zeleni čaj

 

Kanađani pak jedu “poutine”, čips umočen u hrpu svežeg sira i smeđi umak, a tradicionalni američki lek je ispijanje prerijske ostrige, pića s Vorčester sosom, solju, šećerom, biberom, "živim" jajem, ljutim umakom i sokom od paradajza.

Korejci veruju da je najbolji lek za mamurluk supa sa usirenom goveđom krvlju. Zapravo, to je supa sa puno svinjetine, kupusa, jaja, klica graška, rotkvica I zgrušane krvi bika.

U Turskoj jedu škembiće sa sirćetom, slatkim paprikama, belim i crnim lukom, slaninom, jajima ili limunom.

Nemački lek za mamurluk se zove “Katerfrühstück”. To je ukiseljena haringa, sa krastavcem i lukom i puna je proteina koji ublažavaju posledice alkohola.

I Novi Zeland ima svoje specifičnosti koje deluju prihvatljivo. Oni jutro nakon pijane noći početi sa pitom od mlevenog mesa i sira i sve će to zalivati čokoladnim mlekom sa malo soli.

Pixabay

Kod nas se mamurluk leči crnom kafom a u Italji espresom

 

Kada u Meksiku popiju previše tekile, uvek se nađe neko da im spremi “cheviche”. Ovo jelo zovu i  “vuelva de la vida”  ili povratak u život. Sastoji se od škampa, plodova mora, školjaka i ostriga mariniranih u limeti, s umakom od seckanog paradajza, avokada, luka i čilija.

Narodi koji žive u hladnim, severnim krajevima, jutro posle pijanstva provode u sauni kako bi alkohol što pre iščileo iz njihovog tela. U Rusiji se pije i sok od svežeg krastaca a u Poljskoj piju tečnost od kiselih krastavaca.

Pixabay

Telu će biti potrebno dosta tečnosti da se oporavi od velike količine alkohola

 

Slavni i mamurluk

Glumica Gvinet Paltrou voli da pije pivo i crveno vino, ali kaže da gotovo nikad ne pati od mamurluka. Ona to rešava tuširanjem, saunom i sa puno tečnosti. Gvinet tvrdi i da muke od mamurluka odnosi zeleni čaj.

Ernest Hemingvej je mamurluk otklanjao tonikom sačinjenim od paradajz soka i piva. Njegov drugi recept za otklanjanje mamurluka, nazvan po njegovoj priči “Smrt u podne”, imao je u sebi absint I šampanjac.

 

Komentari (0)