Sinoć će mnogi biti veseli pa će i popiti koju čašicu više. Pre alkohola obavezno pojedite nešto masno što će obložiti želudac i zaštiti ga bar delimično od velike količine alkohola.
A ko pretera, prvi dan Nove godine mu neće biti lak. Mnoge će tada boleti glava, imaće nagon za povraćanjem i stalno će biti žedni. Onaj neugodni osećaj u stomaku možete ublažiti grickajući celer jer je on bogat vitaminom B koji pomaže u rastvaranju alkohola.
Stručnjaci iz Nju Orleansa, u čijem je eksperimentu učestvovalo 55 mladih i zdravih muškaraca, tvrde da se šanse za težak mamurluk smanjuju i mudrim izborom pića. Po njihovim rečima, bilo bi najbolje da se ljubitelji alkohola drže votke, džina i ruma i da i među tim pićima biraju samo ona koja su najboljeg kvaliteta.
Neki kažu da je lek za sve, pa i za mamurluk čokolada. Drugi opet kažu da treba pojesti nešto sa puno proteina i zdravih masti koje će pokupiti sve te toksine iz organizma. Probajte sa sendvičom od tunjevine ili kokosovim mlekom.
Ako preterate sa vinom i muči vas pulsirajući bol u glavi, onda ujutru popijete čašu vode sa medom jer ovo osvežavajuće piće sadrži jednu specijalnu vrstu fruktoze koja pomaže pri rastvaranju i absorpciji alkohola. Pored toga, uz pomoć meda ćete lakše zaspati što je još jedan dobar način da se što pre otreznite. Poljaci med mešaju sa sokom iz turšije i tim slanim, hidratantnim napitkom leče mamurluk.
Kod nas obično onoga ko je preterao sa alkoholom, sutradan nude rasolom ili kafom sa limunom. U Kini dan posle slavlja piju zeleni ili čaj od žen-šena. Iziritirani stomak će ublažiti i čaj od nane, kao i napitak od đumbira i meda.
Možda vas zanima…
Većini zbog mamurluka nije ni do hrane i pića, ali evo jednog recepta koji pomaže. Izmiksajte bananu ili dve, dodajte malo mleka i dve, tri kašike sladoleda. Popijte dok je sveže. Hladna tečnost će smiriti stomak, a hranljivi sastojci iz banane će nadoknaditi izgubljenu energiju. I ne zaboravite na vitamin C u svim mogućim oblicama i pijte dosta vode.
Kako leče mamurluk u svetu
Italijani se leče tako što popiju nekoliko espresa i legnu da odremaju dok mučnina ne prođe.
U Engleskoj se od mamurluka leče kompletnim engleskim doručkom a to znači da morate da pojedete nekoliko jaja, slaninu, kobasicu, grašak, paradajz, pečene paprike, pečurke, tost sa puterom i sve to uz razne umake od sirćeta i paradajza.
Britanska aristokratija, kažu, već 200 godina se leči od mamurluka uz pomoć jednog recepta koji je bio strogo čuvana tajna. On sadrži tinkturu kardamona, malo amonijaka i ekstrakt lincure, karanfilića i ulje kamfora. Ovo je bio omiljeni lek i Kraljice Majke, a ona je doživela 101 godinu!
Škoti mamurluk od viskija leče hagis kobasicama koje se prave od ovčijih iznutrica i crnim pudingom sa pecivom od krompira.
Kanađani pak jedu “poutine”, čips umočen u hrpu svežeg sira i smeđi umak, a tradicionalni američki lek je ispijanje prerijske ostrige, pića s Vorčester sosom, solju, šećerom, biberom, "živim" jajem, ljutim umakom i sokom od paradajza.
Korejci veruju da je najbolji lek za mamurluk supa sa usirenom goveđom krvlju. Zapravo, to je supa sa puno svinjetine, kupusa, jaja, klica graška, rotkvica I zgrušane krvi bika.
U Turskoj jedu škembiće sa sirćetom, slatkim paprikama, belim i crnim lukom, slaninom, jajima ili limunom.
Nemački lek za mamurluk se zove “Katerfrühstück”. To je ukiseljena haringa, sa krastavcem i lukom i puna je proteina koji ublažavaju posledice alkohola.
I Novi Zeland ima svoje specifičnosti koje deluju prihvatljivo. Oni jutro nakon pijane noći početi sa pitom od mlevenog mesa i sira i sve će to zalivati čokoladnim mlekom sa malo soli.
Kada u Meksiku popiju previše tekile, uvek se nađe neko da im spremi “cheviche”. Ovo jelo zovu i “vuelva de la vida” ili povratak u život. Sastoji se od škampa, plodova mora, školjaka i ostriga mariniranih u limeti, s umakom od seckanog paradajza, avokada, luka i čilija.
Narodi koji žive u hladnim, severnim krajevima, jutro posle pijanstva provode u sauni kako bi alkohol što pre iščileo iz njihovog tela. U Rusiji se pije i sok od svežeg krastaca a u Poljskoj piju tečnost od kiselih krastavaca.
Slavni i mamurluk
Glumica Gvinet Paltrou voli da pije pivo i crveno vino, ali kaže da gotovo nikad ne pati od mamurluka. Ona to rešava tuširanjem, saunom i sa puno tečnosti. Gvinet tvrdi i da muke od mamurluka odnosi zeleni čaj.
Ernest Hemingvej je mamurluk otklanjao tonikom sačinjenim od paradajz soka i piva. Njegov drugi recept za otklanjanje mamurluka, nazvan po njegovoj priči “Smrt u podne”, imao je u sebi absint I šampanjac.
Komentari (0)