Čudno, ali istinito

GLEDAJTE U ZADNJICU ZA DIJAGNOZU: Prepoznajte simptome nedostatka vitamina C

Neostatak vitamina C jeuzrok mnogih težih oboljenja, a koža na zadnjici može da bude signal da duže vreme imate manjak ovog važnog vitamina u organizmu.

08.12.2021 18:17

GLEDAJTE U ZADNJICU ZA DIJAGNOZU: Prepoznajte simptome nedostatka vitamina C
Pixabay.com

Iako živimo u vreme kada su nam hrana i suplementi u izobilju na dohvat ruke, nedostak vitamina kod ljudi jsu veoma česta pojava, tačnije procenjuje se da jedna od 20 osoba ima nedostatak vitamina C.

Ovaj vitamin je odgovoran za mnoge procese u organizmu pa tako i na imunitet, zato treba da unosimo što više povrća i voćasvaki dan. Svaža namirnice su svakako bolji izbor od suplemenata, kažu stručnjaci.

Da bi se javili prvi simptomi nedsotatka vitamina C potrebno je nekoliko meseci! Lekari objašnjavaju da se prvi simptomi primećuju na koži, a promene često prođu neprimećeno tokom zime kada se slični osipi javljaju zbog hladoće.

Naime, ako postoji nedostatak vitamina C u telu duže od 3 meseca, koža će postati gruba na tri mesta.

Vitamin C je, između ostalog, odgovoran i za proizvodnju kolagena, ukoliko postoji nedostatak dolazi do nagomilavanje proteina keratina u koži. TPosledica toga je da koža izgledati grubo, uz izbočine nalik koži živine. Javlja se na zadnjoj strani nadlaktice, butinama ili na koži zadnjice.

Ostali simptomi insuficijencije vitamina C su i krvarenje desni, bolovi u zglobovima i umor. Međutim, s obzirom na to da ovo mogu biti znaci i drugih oboljenja i poremećaja, savet je da se konsultujte sa stručnjakom da biste mogući uzrok problema.

 

 

 

Komentari (0)