ŠOLJICA LUKSUZA

DA LI STE ZA ŠOLJICU ČAJA? OVO zadovoljstvo bi moglo skupo da vas košta...

Da li ste znali da kilogram čaja može da košta 10.000 dolara? Ako želite da znate o kakvom se blagu radi, ostanite uz nas, jer vam portal Srećna Republika donosi priču o Pu-erh čaju čak iz Kine!

25.12.2021 14:31

DA LI STE ZA ŠOLJICU ČAJA? OVO zadovoljstvo bi moglo skupo da vas košta...
pexels.com

Pu-erh čaj, najbolji i najstariji dostupni čaj, ozbiljan je posao za one koji uživaju u čaju i imaju kolekcije istog. Ovaj crni čaj iz provincije Junan prepoznatljiv je po svojoj bogatoj aromi i zemljanom ukusu.

Pored vode, nema popularnijeg pića na svetu od čaja. Prema kanadskom udruženju čaja i bilja, prosečan konzument čaja ima 11 sorti u svom kuhinjskom ormariću, ali je najnoviji trend današnjice postao uksuzni čaj.

Pu-erh čaj je poput šampanjca - može se uzgajati samo u jednom regionu sveta u provinciji Junan u jugozapadnoj Kini. Neka od stabala čaja su stara i preko hiljadu godina.

Ozbiljni ljubitelji i kolekcionari čaja smatraju da je Pu-erh najbolji, najstariji i najčistiji čaj dostupan na tržištu. A najbolji listovi Pu-erh čaja mogu da dostignu cenu i od 10.000 dolara po kilogramu!

- To je poput parfema, način na koji te taj čaj pogađa. Način na koji vam se ukus razvija u ustima, način na koji se kreće, taj osećaj uzbuđenja - kaže Džef Fuks, entuzijasta za čaj i autor koji se pojavljuje u dokumentarnom filmu “Istraživač čaja”.

Prava magija se dešava nakon što se čaj ubere. Listovi se suše i fermentišu ili se ostavljaju da odstoje. Vremenom se čaj razvija i menja ukus - nalik dobrom vinu, piše portal cbc.ca

Pu-erh je kralj čajeva, drevna kineska istorija nam govori da su se zbog toga vodili ratovi i da su se od toga sticala bogatstva. Valjalo bi otići u Kinu i posetiti ogromnu pijacu čaja Maliandao u Pekingu kako biste pronašli najbolji Pu-erh, gde se on može kupiti u listovima ili presovan u obliku kotura i umotan u papir.

Ako ste dovoljno srećni da ga negde nabavite, evo vam nekoliko saveta kako da sebi skuvate savršenu šolju. Viktorija sa Instagram profila Meimei Fine Teas, koji vode izvrsni poznavaoci čajdžinica iz Menghaja, grada sa najviše čaja na svetu, pokazaće nam svoju tehniku pripreme.

Isperite šoljice, prokuvajte vodu na najmanje 90 stepeni i prelijte listove. U slučaju da imate fini Pu-erh čaj, nastavite da dodajete vodu tim istim listovima, gorčina nestaje nakon prvog prelivanja, ali sam ukus traje još narednih nekoliko puta.

Zavalite se i uživajte u pijuckanju. Pu-erh čaj Kinezi smatraju lekom, pun je vitamina i ima divna umirujuća svojstva. Zapravo, neki ljudi tvrde da veće količine Pu-erh čaja mogu da imaju čak i opojno dejstvo.

Komentari (0)