Kultura

5 TESLINIH PRAVILA ZDRAVLJA! Ovo je jeo čuveni naučnik koji je bio vitalan do pozne starosti!

Srpski genije bio je po svemu drugačiji, nikad nije išao kod lekara, jeo je najkvalitetniju hranu, a doručak je uvek sam pripremao

28.05.2022 22:00

5 TESLINIH PRAVILA ZDRAVLJA! Ovo je jeo čuveni naučnik koji je bio vitalan do pozne starosti!
Printscreen Instagram/@teslamuzej

Najveći srpski naučnik i jedan od najznačajnijih umova u istoriji sveta Nikola Tesla ostavio je svetu u amanet brojna naučna dostignuća. Njegovi izumi i danas se izučavaju, a mnogi Teslini patenti tek razvojem tehnologije u savremenom dobu dobijaju smisao.

Srećna republika donosi malo drugačiju priču o Nikoli Tesli, njegovim navikama posebno kada je u pitanju ishrana i zdravlje.

Enigma i danas

Teslina ličnost i način na koji je živeo i danas je enigma. Zna se da je spavao 3 sata dnevno, da je vodio računa šta jede i da je svakog dana pešačio. Kada je u pitanju njegovo zdravlje, osim podatka da je sa 18 godina bolovao od kolere i da se lečio 9 meseci, nije poznato da je ikada više bio bolestan, niti išao kod lekara.

Bio je vitalan i bez trunke narušene svesti do smrti, a umro je 7. januara. 1943 u 87 godini što se u to doba smatralo za duboku starost.

Na osnovu njegove autobiografije i brojnih spisa koje je ostavio smatra se da se Tesla pridržavao 5 pravila zdravog života.

1.Pravilna ishrana i dovoljan unos vode bilo je jedno od osnovnih životnih pravila srpskog genija kojeg se pridržavao.

2. Svakodnevna fizička aktivnost i pravilno disanje kojim kiseonik dolazi do svih tkiva. Zna se da je svakog dana pešačio više kilometara.

3. Tesla je spavao svega 3 sata dnevno, ali treba uzeti u obzir da je on bio vrlo specifične fizičke a posebno umne konstitucije i da je pronašao šta je za njega najbolje.

4. Malo je poznato da je Tesla redovno posećivao pozorišta, ali i kafane o svedoči fotografija koja se i danas čuva u muzeju „Nikole Tesle“ u Beogradu.

5. Pozitivan stav je bila jedna od njegovih odlika iako je uvek, čak i kao vrlo mlad bio vrlo ozbiljan posebno kad je njegov posao i pronalasci u pitanju.

Kako se hranio i oblačio

Kako je svojevremeno u razgovoru za Srpski telegraf otkrila direktorka muzeja „Nikola Tesla“ u Beogradu Ivona Jevtić i danas možemo dosta da naučimo o slavnom naučniku. Na osnovu njegove zaostavštine, koja se čuva u ovom muzeju, može se steći vrlo jasna slika o njegovom životu.

Tesla je izuzetno vodio računa o ishrani, i što bi se reklo modernim rečnikom, hranio se zdravo. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koja je uglavnom sam spremao, dok je ručak preskakao i nije ništa jeo. Večerao je celer, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, dok je za užinu jeo parče sira ili jabuku.

Kvalitet mu je bio na prvom mestu i uvek je naručivao samo najbolje, bez obzira na to da li je u pitanju bila hrana, nabavka za laboratoriju, kancelarijska oprema ili hrana za golubove

Nosio naočari za sunce

Jednom upotrebljene maramice od najfinijeg platna je bacao, iako je tada bio običaj da se maramice peru. Dva puta nedeljno naručivao je nove rukavice, a sačuvane su pamučne, svilene i kožne u crnoj, beloj, braon, maslinasto zelenoj, ljubičastoj, sivoj i oker boji.

Oblačio se moderno za to doba i u muzeju se čuvaju kompleti njegovih odela, košulje, kravate, okovratnici, veš, šeširi, čarape, obuća i modni detalji kao što su torbe, štapovi i jedne naočari za sunce.

Teslina garderoba je bila vrhunskog kvaliteta, izrađivali su je čuveni proizvođači. Na velikom broju odevnih predmeta bili su njegovi inicijali.

U muzeju se čuva 75 Teslinih kravata različitih boja i dezena, kao i šeširi koje je rado kupovao, ali ne postoji ni jedna njegova fotografija na kojoj ima šešir na glavi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)