UMNO RAZGIBAVANJE

MALE TAJNE VELIKOG GENIJA: Trenirajte mozak kao Nikola Tesla

Pored toga što je bio jedan od najvećih umova na ovom svetu i što se njegov doprinos nauci i savremenom životu ne može još sasvim ni sagledati, ovaj izumitelj, naučnik i inovator poznat je i po nekim svojim neobičnim životnim navikama, kao što je spavanje svega par sati dnevno.

29.11.2021 19:23

MALE TAJNE VELIKOG GENIJA: Trenirajte mozak kao Nikola Tesla
Pixabay.com

Ipak, to ga nije omelo da dostigne nenadmašne visine čovečansta a portal Srećna Republika vam donosi savete kako da trenirate svoj mozak baš kao što je to radio Nikola Tesla.

Nikola Tesla se proslavio zbog svog doprinosa u oblasti polifaznih naizmeničnih struja, ali se pored toga njegovom imenu pripisuje još oko 300 patenata najraznovrsnijih namena. Tesla je za života konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je neke čudne životne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je za sobom ostavio svakako ne bi bilo moguće bez nekih trikova za povećavanje produktivnosti. Portal Srećna Republika vam predstavlja male tajne velikog genija.

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite

Nikola Tesla često je govorio kako može da zamisli svoje mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na krajnji proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu prvo u svojoj glavi.

unsplash.com

Nikola Tesla statua

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

“Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, napisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen sa ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete ne bi li unapredio rad svog mozga, piše portal dnevno.hr.

 

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja. Iako su njegove šetnje postale deo opsesivno-kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je i ideju o naizmeničnoj struji. Tesla se preselio u Budimpeštu 1881. godine dok se oporavljao od nervnog sloma. Dok je sa prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikola Tesla (@tesla369)

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih umova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja. Upravo ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

 

 

“Um je oštriji i koncetrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam oštete kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.

Da li vi znate još neke mudre misli Nikole Tesle? Podelite ih sa nama u komentarima!

Komentari (0)