Odrasli

Konačno ste odlučili da ostavite PUŠENJE! Lekar otkriva šta se dešava sa TELOM nakon što prestanete da duvanite!

Pozitivne promene vidljive su brzo a organizam čak i višedecenijskih pušača može da se potpuno oporavi u roku od 5 do 6 godina, poručila je dr Tanja Radosavljević stručnjak za plućne bolesti. Ona je otkrila i kako da se izborite sa krizama

05.06.2022 11:00

Konačno ste odlučili da ostavite PUŠENJE! Lekar otkriva šta se dešava sa TELOM nakon što prestanete da duvanite!
shutterstock.com

Pušenje je ružna i nezdrava navika koja nanosi ogromnu štetu organizmu. U prvom redu utiče na normalno funkcionisanje pluća, žene pušači brže stare i dobijaju bore jer duvanski dim isušuje kožu i čini je pepeljasto sivom, zubi postaju žuti. Pušenje utiče na rad srca, krvne sudove i gotovo sve procese u organizmu.  

Konzumiranjem samo jedne cigarete život se skraćuje za 11 munuta, a 3 cigarete dnevno proizvedu i do 10 puta više štetnih čestica nego motor automobila koji radi pola sata.

Mnogi ne znaju da kad bi se sav nikotin iz jedne paklice cigareta ubrizgao u krv nastala bi momentalna smrt.

Cigarete u sebi sadrže oko 7.000 supstanci od kojih su na stotine njih izuzetno štetne i toksične poput nikotina, katrana, ugljen monoksida, olova, arsena, cijanida, naftalina i fosfora koji je jedan od sastojaka otrova za pacove.

Pixabay.com

U cigaretama se nalaze mnoge otrovne supstance čak i fosfor koji je deo otrova za pacove

Zašto je teško ostaviti cigarete

Kako za Srećnu republiku objašnjava stručnjak za plućne bolesti primarijus dr Tatjana Radosavljević prestanak pušenja je najčešće dug i težak proces u kome presudnu ulogu ima volja i želja za ostavljanjem duvana.

- Da bi neko prestao da puši mora da ima čvrstu odluku i podršku, jer odvikavanje od pušenja nije jednostavno. Nikotin ulazi u organizam i vezuje se za receptore. Osim nikotina u cigaretama postoje brojni sastojci koji izazivaju zavisnost koja je po svojoj jačini odmah posle zavisnosti od kokaina i heroina. Zato je jako teško ostaviti pušenje – rekla je ona.

To je i razlog zašto bivši pušači dugo i intenzivno imaju pušačke krize nakon ostavljanja duvana.

- Otrovne supstance iz cigarete su ušle duboko u metabolizam i vaše telo traži svoju dozu, a kad je ne dobije počinje da krizira. U organizmu pušača postoje receptori koji su „gladni“ nikotina i koji teraju da se puši, kao što bilo koja druga droga tera organizam da je ponovo uzme – pojasnila je dr Radosavljević.

Pixabay.com

Žene pušači stare mnogo brže od svojih vršnjakinja koje ne konzumiraju duvan

Koliko traje oporavak

Koliko će trajati period oporavka nakon prestanka pušenja zavisi od oštećenja i prilično je individualno. Prema rečima našeg stručnjaka, nekad se verovalo da je za potpuni oporavak tela potrebno duplo više vremena nego što je bio pušački staž, ali danas je to drugačije.

- Postoje razni lekovi i suplementi kao što je vitamin C koji štetu načinjenu pušenjem brže popravljaju. Recimo, ukoliko pušite 30 godina i čvrsto odlučite da ostavite duvan potrebno je 5 do 6 godina da se organizam u potpunosti očisti i oporavi. Znam da je to dug period, ali kod onih koji su pušili više decenija dosta toga je oštećeno u telu i potreno je vreme da se to popravi. Dobra vest je da organizam može u potpunosti da se oporavi i da posle toga izgleda kao da nikad niste zapalili cigaretu – rekla je ona.

 U prvom redu se oporavljaju pluća kojima je potrebno oko 12 nedelja bez duvana kako bi im se polako počela vraćati funkcija da se sama prečišćavaju.

- Sa prestankom pušenja počinju da se obnavljaju i leče sve one štetne promene u organizmu koje su nastale usled konzumacije duvana. Počev od nosa preko pluća koja se polako, ali sigurno vraćaju na normalno funkcionisanje. Preciznije, posle izvesnog vremena dolazi do normalnog izgleda sluzokože i samog plućnog tkiva – pojasnila je dr Radosavljević.

Za ovim promenama slede i ostale kao što je bolji i svežiji izgled kože i zuba.

Pixabay.com

Svaka popušena cigareta skraćuje život za 11 munuta

Kako se izboriti sa krizama

Kako je naglasila dr Radosavljević u odvikavanju od pušenja nije presudno koliko se cigareta popuši tokom dana, ali je fakat da ljudi koji konzumiraju 2 do 3 kutije cigareta dnevno teže ostavljaju duvan.

- Oni zapravo teže donose odluku da krenu sa odvikavanjem. Ali nije nemoguće, potrebna je snažna volja i podrška okoline, pre svega porodice. Važno je naglasiti da smanjenje broja popušenih cigareta ne vodi ničemu jer je ta osoba i dalje pušač. Nema prelaznog rešenja ili ste pušač ili niste – rekla je ona.

Na pitanje šta ona kao lekar savetuje onima koji bi želeli da ostave duvan ali to ne mogu, dr Radosavljević je rekla da je najbolje da potraže stručnu pomoć.

- Postoje brojne službe i ustanove koje pomažu pušačima da ostave duvan. Duvanske krize mogu biti vrlo teške. U takvim situacija potrebno je da osoba ima podršku najbližih, da ne idu na mesta gde ima pušača, da nađu neku okupaciju za ruke jer je taj ritual nekadašnjeg uzimanja cigarete iz paklice duboko ukorenjen. Umesto toga, možete da stiskate lopticu protiv stresa. Važno je da u rukama ne držite ništa što bi vas čak i po izgledu podsetilo na cigarete – dodala je dr Radosavljević.

Prema njenim rečima, nije loše bat na neko vreme kafu zameniti čajem jer se cigarete najčešće konzumiraju uz kafu.

- Potrebno je da pijete dosta vode, redovno uzimate vitamin C da zaokupite sebe kako ne bi razmišljali o cigaretama. Ukoliko je kriza baš jaka, onda mogu da se koriste tablete za odvikavanje od pušenja ili žvake sa nikotinom koji se postepeno oslobađa i obmanjuje receptore u mozgu da su dobili nikotin iako ga nisu dobili u toj meri kao kod pušenja cigareta – zaključila je dr Radosavljević.

Pixabay.com

Postoje brojni uspešni programi za odvikavanje od pušenja potrebna je samo jaka volja

Šta se dešava u organizmu

U procesu odvikavanja od duvana telo prolazi kroz nekoliko faza:

  • u prva 24 sata organizam se oslobađa ugljenmonoksida a nivo kiseonika raste.
  • potrebno je 72 sata da se određeni deo nikotina eliminiše iz tela
  • za 7 dana se vraća čulo mirisa i ukusa
  • za 12 nedelja polako se vraća funkcija da pluća ponovo mogu sama da se prečišćavaju

Inače, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu nudi odličan program i podršku za odvikavanje od pušenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)