Psihologija

OVIH 5 NAVIKA NAS ČINE MANJE ATRAKTIVNIM SUPROTNOM POLU! Zaprepastićete se, maltene su deo svakodnevice SVIH nas!

Najobičnije dnevne navike mogu da nas učine manje fizički privlačnim, pa je možda pravo vreme da svakodnevicu promenite iz korena.

21.04.2022 12:00

OVIH 5 NAVIKA NAS ČINE MANJE ATRAKTIVNIM SUPROTNOM POLU! Zaprepastićete se, maltene su deo svakodnevice SVIH nas!
shutterstock.com

Fizička privlačnost je glavna kategorija po kojoj nam se neko na prvi pogled svidi ili nam pak bude antipatičan.

U retkim slučajevima moguće je da nam se neko, najčešće od prijatelja, vremenom svidi i na neki drugi način, usled čega ta prva vizuelna klasifikacija nije toliko bitna.

U svakom drugom smislu, svi u najvećem broju slučajeva, već na prvi pogled znamo da li nam se neko u samom startu dopada ili ne.

Istraživanja su dokazala da ovih 5 stvari u velikoj meri utiču na naš fizički izgled.

1. Nedostatak sna

unplash

Nedostatak sna se svakome vidi na licu već na prvi pogled 

Koliko puta vam se desilo da se fantastično doterate, a ipak se vidi da ste iscrpljeni, nenaspavani, umorni, i bez energije. S druge strane, sigurno vam se često dešavalo da vam neko pohvali izgled, iako se tog dana niste specijalno doteravali.

Razlog je jednostavan - naspavani ste i odmorni, pa u tom slučaju zračite.

U suprotnom, istraživanja navode da su dovoljne svega dve "besane" noći da se to odmag odrazi i na koži. Naime, nisu posredi samo podočnjaci, već i boja tena.

U normalnim situacijama ljudi imaju blago rumenu boju lica, dok se kod nenaspavanih osoba nijanse menjaju iz crvenkaste do takozvano "mrtvački" blede boje. Zato, ukoliko imate neki važan zadatak ili treba da ostavite utisak, stručnjaci smatraju da je idealno da spavate 8 sati, pri čemu je, ipak, prihvatljivo sve između 7 i 9 sati. U suprotnom, manje od 6 sati sna, ne samo što će se videti na vašem licu već može biti uzrok i mnogih bolesti, prenosi portal "Eatthis.com".

2. Pretereno konzumiranje šećera

Pixabay

Šećeri su najčešće loš izbor, posebno ako se unose svakodnevno  

Osobe koje jedu preterano šećer, u bio kom obliku, manje su privlačne suprotnom polu i to nema veze s telesnom težinom.

Ispitivanja su dokazala da osobe koje često imaju šećer na meniju, ili posežu za fiokom sa slatkišima, pre vremena dobijaju bore, lice im postaje opušteno, poprimaju loš ten, a pojavljuju im se i staračke fleke.

Naravno, odavno je poznato da šećeri dovode i do nagomilavanja kilograma jer namirnice koje su njima bogate uglavnom nemaju veće nutritivne vrednosti. Takođe, mogu dovesti i do pojave bolesti poput dijabetesa.

3. Unos alkohola

Pixabay

Alkohol negativno utiče na celokupno zdravstveno stanje 

Ispitivanja su pokazala u kojoj meri možemo da konzumiramo alkohol, a da on nema toliko negativnog uticaja na zdravlje. Za muškarce je to 1-2 čaše pića dnevno, dok je kod žena ona ograničena na samo jednu.

Logično je da ne treba da preterujemo i da ukoliko dan ne može da nam prođe bez alkoholnog pića, očigledno je da postoji problem.

Stručnjaci tvrde da bilo kakvo konzumiranje alkohola ostavlja posledice na koži i celokupom licu i telu osobe koja ga pije - navode mediji i ističu kako su prve promene do kojih dolazi, bore, lice je neprirodno naduveno i poprima crvenu i "zajapurenu" boju.

Nepotrebno je ponavljati da alkohol i konzumiranje lekova, kao i alkohol i vožnja automobila i čuvanje dece, nikako ne idu ruku pod ruku.

4. Stres

Pixabay

Stres se uvek vidi na fizičkom izgledu 

Koliko ste puta čuli da je upravo stres uzrok mnogih bolesti? To je apsolutno tačno. A osobe koje su konstantno izložene stresu jesu i fizički odbojne drugima.

Za tako nešto nije neophodno da uđemo u razgovor sa tom osobom. Njen govor tela, pogled, odsutnost, očigledna briga i nedostatak osmeha, jasno stavljaju do znanja da tu nešto nije u redu. 

5. Preteran unos mesa  

Pixabay

Razmislite da li bi baš svaki vaš obrok morao da uključuje meso 

Ova tvrdnja zasniva se na ispitivanju koje je bazirano na mirisu, pa se ne može generalizovati i na kompletan fizički izgled.

Naime, tokom jednog istraživanja, muškarcima su dali tupfere da ih stave ispod pazuha i nose ih tokom celog dana. Oni su uobičajeno jeli sve namirnice, uključujući i meso, koje je ispitanicima uglavnom bilo glavni obrok. Kasnije je isto istraživanje ponovljeno na stim osobama, s tim što su one ovog puta bile na vegeterijanskoj ishrani. Ispitivanje je sprovedeno na oba pola.

U oba slučaja, oni koji su mirisali tupfere natopljene znojem, bilo da su u pitanju muškarci ili žene, mogli su da konstatuju da osobe koje nemaju meso u ishrani ne mirišu toliko neprijatno kao osobe koje ga koriste.

To je verovatno povezano sa procesom varenja mesa u organizmu, za koje se zna da se najsporije vari, dok se istovremeno toksini oslobađaju kroz kožu.

Tek, primetno je da onaj ko ne miriše lepo, ne može da bude ni toliko fizički atraktivan, pa imajte i to u vidu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)