Tunjevina iz konzerve je nešto za čim većina poseže kada ih mrzi da spremaju neko kompliovanije jelo. Prednosti su brojne, sam proizvod nam je odmah dostupan, ima ga u mnogim marketima, mali je, lako se otvara i bogat je nutritivnim sastojcima.
Tuna se može koristiti kao zasebno jelo, dodatak obroku ili u salati.
Osim brojnih prednosti, kao i sve ribe, i tuna sadrži u sebi vitamine A, B12, E i D. Ipak, negativne strane su to što je moguće da dođe do trovanja živom ukoliko se unosi u velikim količinama.
Srećna Republika otkriva prednosti i mane ove konzervirane namirnice.
1. Bogat izvor proteina
Dodavanje proteina vašoj ishrani može biti korisno jer ćete tako produžiti osećaj sitosti.
Navodno konzerva tunjevine u ulju sadrži 46,6 grama proteina, dok jedna konzerva tune upakovane u vodu sadrži 31,7 grama proteina.
Možda vas zanima…
Činjenica je da bi trebalo da unosite 0,36 grama proteina po kilogramu telesne težine, tako da samo jedna konzerva tunjevine mogla bi da vam obezbedi skoro celu dnevnu dozu proteina.
2. Održava zdravim mozak i oči
Zahvaljujući Omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u konzerviranoj tunjevini, ojačaćete svoj mozak i funkciju očiju.
Sendvič od tunjevine je recimo dovoljan za to.
Omega-3 kiselina ima svojstva koja poboljšavaju pamćenje, smanjuju upale i eliminišu simptoma suvih očiju.
3. Osećaj nadimanja
Jedan sastojak koji se nalazi u svim konzervama tunjevine je natrijum, koji ako se konzumira u velikim količinama može da dovede do nadimanja.
Konzervirana tunjevina bi trebalo da sadrži u proseku oko četvrtinu vašeg dnevnog unosa natrijuma.
4. Možete se ugojiti
Iako konzervirana tunjevina sa dodatkom ulja ima neke prednosti, kao što je više proteina i ukusa u poređenju sa konzerviranom u sopstvenom soku, tunjevina u ulju ima više kalorija. U tom slučaju može da dovede do povećanja telesne težine.
5. Moguće trovanje živom
Konzervirana tunjevina ima znatno manje žive od sveže tunjevine, što znači da je možete jesti češće, iako nije preporučljivo.
Savet je da ribu jedete oko 2 puta nedeljno, to isto važi i za konzerviranu tunjevinu, piše i Eat this not that portal.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)