Odrasli

NIKADA ne sedite sa prekrštenim nogama: Šokoraćete se kada saznate koliko je to opasno!

Iako vam prekrštene ženke noge deluju privlačno, valja znati da koliko je ova navika štetna na duže staze!

31.07.2022 14:30

NIKADA ne sedite sa prekrštenim nogama: Šokoraćete se kada saznate koliko je to opasno!
FOTO: Printscreen/TikTok/btosteopathy/shutterstock.com/

Nakon napornog dana na poslu jedva čekate da dođete kući i da se opustite. U tom trenutku vrlo verovatno nećete ni obratiti pažnju na to kako sedite na kauču. Ipak, jedan stručnjak je upozorio da bi trebalo da povedete računa o položaju sedenja, posebno ako često prekrštate noge. Portal Srećna Republika vam otkriva zašto ova navika nije dobra za naše zdravlje.

Naime, kanadski osteopata Brendon Talbot je na TikToku izjavio da nikada ne bi trebalo da prekrštate noge, ali je otkrio i svoje vrhunske savete za bolje zdravlje vena. On je rekao sledeće:

FOTO: Printscreen/TikTok/btosteopathy

Izbegavajte prekrštanje nogu

- Dok sedite izbegavajte da prekrštate noge. Sva krv iz donjih udova se sliva u femoralnu venu koja putuje ispod ingvinalnog ligamenta ili prepona.

Mnogi ljudi, svesno ili nehotice, prekrštaju noge. Lekari su i ranije obasnili da prekrštanje nogu blago podiže krvni pritisak. A proširene vene su još jedan razlog zašto se ljudima ne savetuje da prekrštaju noge, budući da ta navika ometa kretanje krvi ka srcu. Brendon je svoje pratioce takođe posavetovao da redovno vežbaju:

FOTO: Printscreen/TikTok/btosteopathy

Redovno vežbajte

- Redovno vežbajte kako biste održali protok krvi kroz vene. Ovo ne mora biti trening sa opterećenjem, to može biti nešto i nešto sasvim jednostavno, poput hodanja. Sve u telu se oslanja na kretanje, sve do ćelijskog nivoa.

Dodao je da bi nam čak i svakodnevna šetnja od 30 minuta mogla biti od pomoći. Održavanje zdrave težine je još jedan način da zadržite zdravlje vena, rekao je stručnjak.

FOTO: Printscreen/TikTok/btosteopathy

Održavajte zdravu telesnu težinu

- Ovo će smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može vremenom da oslabi zidove krvnih sudova. Nagomilana unutrašnja mast takođe može da optereti okolne krvne sudove, ograničavajući protok krvi i povećavajući pritisak na vene - savetovao je on.

Rekao je da bi takođe trebalo izbegavati dugo sedenje ili stajanje, te da se preporučuje redovno menjanje položaja tela tokom dana:

FOTO: Printscreen/TikTok/btosteopathy

Redovno menjajte položaj tela

- Vene u sebi imaju režnjeve tkiva koji se zovu zalisci. Grčenje mišića pomaže da se krv kroz ove zaliske vrati nazad u srce - objasnio je on, piše portal San

U komentarima, mnogi fanovi su se zahvalili mladom terapeutu na detaljnom i efektnom objašnjenu i zatražili od njega da snimi još videa sa sličnom tematikom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)