Tri saveta stručnjaka

3 JEDNOSTAVNE NAVIKE KAO SPAS: Stručnjaci savetuju šta da radite ako inače dugo sedite

Sve više sedimo a to nanosi veliku štetu našem zdravlju što možemo ispraviti uvođenjem nekih novih navika

12.01.2022 15:00

3 JEDNOSTAVNE NAVIKE KAO SPAS: Stručnjaci savetuju šta da radite ako inače dugo sedite
Pixabay

Sve češće se čuje da je „sedenje novo pušenje“ i to verovatno jeste tačno, ali šta da urade oni čiji posao zahteva sedenje? Ili vam je jednostavno potrebno da se malo opustite i ispružite na kauču nakon napornog dana?

Najvažniji posao srca je da pumpa krv, koja cirkulišući kroz naše telo, dovodi kiseonik do svih ćelija. Kada se duže vreme sedi, protok krvi nije optimalan i vremenom to može dovesti do kardiovaskularnih problema koje ćete teško rešiti ako ostanete da sedite za stolom.

Pixabay

Sedenje je novo pušenje

 

Na svu sreću, postoji nekoliko navika koje preporučuju stručnjaci i koje će poboljšati protok krvi.

Hodanje

Za zdravlje srca nije neophodan intenzivan kardio trening. Doktor hitne medicine Skot Braunštajn kaže da je hodanje nesumnjivo najbolji način da povećate cirkulaciju. Bez obzira da li radite u kancelariji, dosta vremena provodite putujući ili uživate u omiljenim emisijama tokom vikenda, potrebno je da nakon izvesnog vremena, nekoliko sati, ustanete i prošetate:

Pixabay

Za zdravo srce je važno da šetate

 

-Odvojite vreme da prošetate napolju, idite gore-dole stepenicama, napravite nekoliko krugova po kuhinji. Ti mikro pokreti se sabiraju i čine dobro vašem zdravlju, predlaže doktor Ami Šah.

Istezanje

Doktor Braunštajn predlaže i da se tokom pauza za hodanje, uradi nekoliko vežbi istezanja što je odlično za vaskularnu funkciju.

-Rotiranje gležnja (ili zgloba) za 360 stepeni je veoma efikasno za cirkulaciju krvi stopala i ruku. Ovo se može raditi stojeći, podizanjem pete i prstiju, ili sedeći. To je odličan način da istegnete listove i povećate cirkulaciju, kaže doktor Braunštajn.

Pixabay

Joga je odlična za poboljšanje kardiovaskularnih funkcija

 

Ako imate dovoljno prostora ispred sebe, doktor kaže da je savijanje i ispravljanje kolena odličan način da povećate cirkulaciju u donjim ekstremitetima.

Ukoliko imate malo više prostora, možete da probate i ovo:

-Kada su noge ispružene uz zid i više od srca, gravitacija može da potpomogne cirkulaciji krvi i limfne tečnosti, kaže instruktorka joge Houp Knošer. To je i trenutak da se odmorite nakon dugog dana.

Joga je, inače, odličan način da se poboljša protok krvi, poveća fizička i mentalna snaga, kao i da telo dobije novu energiju.

Hrana za zdravo srce

Određene namirnice doprinose zdravoj vaskularnoj funkcije i većina se već nalazi u vašoj kuhinji.

Na prvom mestu su citrusi koji sadrže antioksidanse i flavonoide za koje doktor Braunštajn kaže da doprinose zdravom inflamatornom odgovoru i povećavaju nivo azotoksida što potpomaže protok krvi. Slična svojstva ima i beli luk.

Pixabay

Bar dva puta nedeljno bi trebalo da jedemo ribu kao što je losos

 

Ako niste na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, dobro će vam doći omega 3 masne kiseline iz riba kao što su losos skuša, inćuni, sardine i haringe, koje pobošavaju kardiovaskularno zdravlje.

Ukoliko bar dva puta nedeljno ne jedete ribu (a većina to nas ne radi), onda nedostatak omega 3 masnih kiselina nadoknadite uzimanjem visoko kvalitetnih ribljih ulja. Doktor Vilijam Li preporučuje i čajeve, zeleno povrće, cveklu i crnu čokoladu.

 

Komentari (0)