Vežbanje po meri

VREME JE DA SE FIZIČKI AKTIVIRATE: Zumba budi celo telo, joga uklanja stres a Tai či smanjuje krvni pritisak

Organizam nikako ne sme da se optereti teškim vežbama već se mora pažljivo izabrati aktivnost koja će najviše odgovarati vežbaču

08.01.2022 10:00

VREME JE DA SE FIZIČKI AKTIVIRATE: Zumba budi celo telo, joga uklanja stres a Tai či smanjuje krvni pritisak
Pixabay

Možda ste čvrsto rešili da u ovoj godini više pažnje obratite na svoje telo, pre svega, zbog zdravlja jer ste primetili da se manje krećete a više sedite. Ono što vas muči je koju vrstu treninga da izaberete.

Pešačenje

Pre svega, nikako ne smete naglo da počnete da vežbate i time opteretite svoj organizam koji na to nije navikao. Za početak, krenite u šetnju, bez obzira da li je hladno vreme ili ne. Boravak na svežem vazduhu će vam sigurno prijati.

Sebi možete da zadate nekoliko osnovnih vežbi koje ćete izvoditi svakog jutra, čim ustanete. Ove vežbe će vas dodatno razbuditi i aktivirati.

Jedna od korisnih stvari je da do posla ili nekog drugog mesta idete peške, a ne automobilom ili gradskim prevozom. Možete i da za izvesno vreme zaboravite na liftove i idete stepeništem.

Plivanje

Plivanje je takođe odlično za one koji žele ponovo fizički da se aktiviraju, a posle toga već možete da izaberete i neku aktivnost u teretani.

Pixabay

Ako mnogo sedite tokom dana, važno je da se uradite nekoliko vežbi razgibavanja

 

Zumba

Žene prosto obožavaju zumbu jer je to veseo i energičan tip vežbanja, a poznato je da je damama dosadno izvođenje jednoličnih vežbi. Ova vrsta treninga će im probuditi celo telo, doneće im dobru energiju i odneti koji kilogram.

Uz odličnu muziku, aktiviraće se sve vrste mišića i vrlo brzo će se primetiti razlika na nogama, zadnjici, stomaku, rukama.

Pixabay

Žene zumbu obožavaju zbog muzike uz koju se vežbe izvode

 

Piletes

Pilates je za one koji nisu skloni plesu već žele da razgibaju svoje telo. Ove vežbe, koje su kombinacija joge, balete i kineskih metoda vežbanja, odgovaraju svih uzrastima a sve se radi polako. Pilates doprinosi pravilnom disanju, ispravlja držanje tela i poboljšava fleksibilnost.

Tai či

Tai či je tradicionalna kineska veština koja dovodi do relaksacije uma i tela. Temelji se na pokretima koji su usklađeni sa disanjem. Najbolje bi bilo da se vežba napolju, na otvorenom. Iako izgleda da su vežbači tai čia veoma usporeni, a da su vežbe lagane, to nije baš tako. Prilikom ovakvog načina vežbanja, aktiviraju se svi mišići. Ovo će vam pomoći da se smiriti, uravnotežite, a to će blagotvorno delovati na kardiovaskularni sistem. Ovim vežbama bi trebalo da se bave oni koji imaju povišen krvni pritisak ili imaju bolove u mišićima i kostima.

Pixabay

Tai či relaksira i um i telo

 

Joga

Joga je poznata po tome da donosi mir i da telo opušta kao I da smiruje um od dnevne napetosti. Uz to, ona snižava faktore rizika za dobijanje srčanih bolesti poput visokog krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

Kažu da joga deluje jače nego lekovi jer ona smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, imunitet je jači a pritisak niži. Samo 20 minuta vežbanja joge poboljšava kognitivne funkcije, koncentraciju I radnu memoriju. Zato se preporučuje da studenti, pre ispita, vežbaju jogu.

Komentari (0)