TRK NA TRENING

VEŽBANJEM DO ZDRAVLJA: Uz čučnjeve zaboravite na starenje!

U zdravom telu je i zdrav duh. Čovek koji je bolestan i oslabljen nije u mogućnosti da iskoristi sav svoj potencijal niti da bude maksimalno produktivan. Ako želite da produžite sebi život i vrartite sat unazad, budite fizički aktivni i vaše srce će vam biti zahvalno. Portal Srećna Republika vam predstavlja pravilan način izvođenja čučnjeva koji će vas preporoditi!

30.11.2021 10:30

VEŽBANJEM DO ZDRAVLJA: Uz čučnjeve zaboravite na starenje!
pexels.com

Savremeni način života, u kojem su poslovi većine nas vezani za sedenje za računarom, ostavlja traga na našem telu. Skelet strada, kao i mišići, ali u ovoj jednačini upravo naše srce prolazi najgore. Nedostatak fizičke aktivnosti nije samo poguban za našu figuru, naše srce i kardiovaskularni sistem najviše ispaštaju.

Ljudi koji se odluče da ne vežbaju su sebe sami osudili na prevremeno starenje. Naše telo je naš hram i ono dotrajava ako ga ne održavamo adekvatno, a jedan od načina na koji svoj organizam podmlađujemo je i treniranje.

pexels.com

Devojka vežba čučnjeve

Naše srce je u suštini velika velika pumpa koja distribuira krv u sve delove tela pa i u noge. Protok krvi u noge se naziva velika cirkulacija, dok se dotok krvi u mozak naziva mala cirkulacija. Tada započnje venski protok, jer se krv kreće mimo zakona gravitacija i podiže, te se iz nogu se vraća u srce. Naše vene pomažu da nam se krv vrati u srce, a brzina kojom se krv vraća u srce zavisi zapravo od stanja mišića nogu.

Iz ovog razloga, mišići naših nogu moraju biti u dobroj formi kako bi i samo naše srce dobro radilo. Ipak, budući da mnogi od nas pola dana provode sedeći, to otežava rad srca i stvara uslove za razna oboljenja. Najčešći problem ljudi, pogotovo mlađe generacije, je nedostatak kiseonika u krvi. Ovo je prouzrokovano nedovoljnom fizičkom aktivnošću.

Čučnjevi su osnova kvalitetnog treninga

Kao što smo već rekli, slabe noge znače da vam je i srce slabo. Zbog toga se preporučuje da radimo jednu jednostavnu vežbu svaki dan – čučnjeve. Ova vežba održava mišiće nogu i krvne sudove u savršenom stanju a to doprinosi bržem protoku krvi do srca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Squats (@homesquats)

Bitno je  da tokom izvođenja čučnjeva izdahnete i kažete dugo “haaaa” jer sa tim izdahom i sva negativna energija izlazi iz vašeg tela. Zdrave osobe bi trebalo da urade tri serije od po 10 čučnjeva prvih dana. Obratite pažnju, jer kad su čučnjevi u pitanju ne biste smeli da preterujete, savetuje portal stil.kurir.rs.

Nema žurbe, sasvim je u redu da postepeno i polako radite ovu vežbu. Ne forsirajte svoje telo da prvih dana uradi previše čučnjeva. Oni se tokom dana mogu izvoditi u tri serije, odnosno tri puta dnevno po deset čučnjeva. Broj čučnjeva polako povećavajte samo kada osestite da vaše telo to može da podnese.

Za sve one koji uglavnom sede tokom dana, čučnjevi su preko potrebni. Ova vežba može da vam zameni aktivnosti poput pešačenja, plivanja, trčanja ili planinarenja.

Kada završite sa serijama čučnjeva, pokušajte da noge stavite u hladnu vodu na 5 do 10 sekundi, a potom ih istrljajte grubim i suvim peškirom. Nakon ovog, obavezno noge namažete kremom, mlekom za telo ili hranljivim uljem. Važno je znati da koža posle vežbanja najbolje upija sve hidratantne sastojke ovih proizvoda za telo.

Pogledajte u videu ispod kako se pravilno izvode čučnjevi kako biste izbegli povrede i izvukli maksimalnu korist iz ovih vežbi.

 

Komentari (0)