ŠETNJA UMESTO UŠUŠKAVANJA

U INAT DREMCI: Evo zašto je šetnja nakon obroka dobra!

Iako je mnogima nakon obilnog ručka sama pomisao na fizičku aktivnost odbojna a krevet i ćebence su logičan sled događaja, nauka nam kaže da dremka nakon obroka nije preporučljiva a portal Srećna Republika vam otkriva i zašto.

22.11.2021 09:54

U INAT DREMCI: Evo zašto je šetnja nakon obroka dobra!
unsplash.com

Mnogo je razloga zašto je dobro aktivirati se nakon obroka, neki od njih su vezani za fizičko a neki za mentalno zdravlje. Pored toga što je pojačana fizička aktivnost baš u ovom periodu dobra za vašu figuru, portal Srećna Republika vam predstavlja još 6 dobrih povoda da nakon ručka obujete patike i zaputite se u šetnju.

1. Poboljšava probavu

Nakon jela proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljeni hidrati i ostale hranjive materije počinju da se razgrađuju u telu i da se prenose tamo gde je potrebno. Taj proces može se dodatno poboljšati hodanjem posle jela jer hodanje ima važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca time što smanjuje vreme kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt. To rezultira bržom probavom i manjom nadutošću nakon jela. To je naročito korisno ako nakon jela obično postanite pospani i uhvati vas tromost.

2. Reguliše nivo šećera u krvi

Nakon jela hrana se mora rastaviti na oblike energije koji su telu neophodni za korišćenje. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hodanja nakon večere može poboljšati nivo glukoze u krvi u poređenju sa drugim vremenima tokom dana. To kao posledicu ima smanjenje rizika od razvoja stanja poput dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje takođe pomaže u smanjivanju naglih oscilacija glukoze, odnosno pojave da tokom jela osetite nalet šećera, a onda se nakon jela srušite od umora.

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati umirujući efekat na telo, a to može poboljšati raspoloženje, fokusiranost i koncentraciju. Laganije ili brže hodanje nakon svakog obroka izvrstan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vežbanja, što podrazumeva energiju koja se troši na sve što radimo, ne uključujući spavanje, jedenje i vežbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji podstiče dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje i pojačava pozitivna osećanja, prenosi portal zadovoljna.dnevnik.hr

4. Ublažava bol u mišićima

Ako osećate bol u mišićima zbog vežbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može olakšati tu vrstu bola. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva deluje poput podmazivača jer šalje hranjive materije u ćelije, a istovremeno izbacuje toksine, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje posle jela podstiče protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju će vam obezbediti i zdraviji vaskularni sistem, koji će transportovati hranjive materije potrebne za kosti, mišiće i organe kako bi radili delotvornije.

6. Poboljšava spavanje

Možda ste u iskušenju da se sklupčate i zaspete nakon obroka, ali kratka šetnja će vam zapravo omogućiti bolji san. Hodanje posle jela pomoći će vam da brže zaspite i imate dublji san jer je serotonin zapravo preteča melatonina, hormona spavanja. Šetnja pre spavanja ja na duže staze svakako korisna za bolji san.

Da li i vi imate običaj da prošetate nakon obilnog obroka? Pišite nam u komentarima.

Komentari (0)