Telo

KINESKA SAMOMASAŽA: Za 5 minuta do lepšeg tela i boljeg zdravlja

Kineska samomasaža stara je 4000 godina a tek skoro je prihvaćena u zapadnjačkoj medicini. Zasnovana je na kineskoj Či kung ili Či gong gimnastici i od pomoći je svim ljudima koji su tokom posla vezani za računar, te se malo kreću i izloženi su stresu.

08.11.2021 13:21

KINESKA SAMOMASAŽA: Za 5 minuta do lepšeg tela i boljeg zdravlja
unsplash.com

Ove vežbe možete raditi ako vas boli glava jer gimnastika poboljšava cirkulaciju krvi ali takođe i ako vam se nagomilao umor, a pred nama je još čitav radni dan. Ova metoda će vam pomoći da izdržite do kraja radnog vremena. Takođe, pogodna je i za mršavljenje.

Svakako, ne može zameniti vežbanje i dijetu, ali će vam ubrzati metabolizam. Pored toga, smanjiće celulit i poboljšati vam ten zato što pojačava cirkulaciju krvi u svim slojevima kože. A ukoliko se često nepravilno hranite ova vežba popravlja rad unutrašnjih organa, ubrzava metabolizam i pomaže organizmu da se oslobodi svega nepotrebnog.

Šta je kineska samomasaža?

Samomasaža se zasniva na tapkanju, jednoj od vežbi kineske či kung gimnastike, koja je, prema istoričarima, stara više od 4000 godina. U Kini se veruje da či kung poboljšava protok či energije, odnosno životne energije, kroz telo.

Veliko kliničko istraživanje pokazalo je da ova gimnastika pojačava cirkulaciju krvi, poboljšava metabolizam i pomaže da se smanji težina. U drugom istraživanju, masaža je rađena deci sa autizmom, posle čega su počela da se bolje koncentrišu na zadatke i ređe doživljavaju stress, prenosi portal uspesnazena.com.

Kako se kineska samomasaža izvodi?

Masaža se izvodi ritmičkim, laganim pljeskanjem ili tapkanjem. U području glave tapkanje treba radiiti vrhovima prstiju, a na telu pesnicama ili dlanovima.

Koliko dugo se izvodi ovaj tretman?

Ceo kompleks traje 3-5 minuta i izvodi se u bilo koje vreme, mada lekari savetuju da ga radite izjutra i kada se osećate vrlo umorno. Vežbe je najbolje izvoditi stojeći i tapkati po celoj površini kože. Ako nemate mnogo vremena, onda obratite pažnju samo na određene tačke, o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Glava

Stanite pravo. Prstima obe ruke počnite da tapkate kožu glave, krećući se od čela ka potiljku. Vratite ruke kroz vazduh do čela. Posebno se zadržite na slepoočnicama, temenu i na vratu, u predelu gde počinje kosa. Potrebno je da uradite samo 10 krugova: čelo, slepoočnice, teme, vrat. Ili 30 tapkanja u svakoj tački. Na kraju ih istrljajte da pocrvene.

Ruke

Ispružite jednu ruku i tapkajte odozgo nadole, na sve četiri strane: podlaktica, spoljna i unutrašnja, ramena - spolja i iznutra. Posebno se zadržite na prevoju lakta. U svakoj tački po 25 puta. Isto ponovite na drugoj ruci.

Grudi i stomak

Šakom ili pesnicom leve ruke izvedite 10 serija lupkanja grudi, odozdo naviše. Takođe naizmenično lupkajte tačke ispod pazuha i rebra, po 30 puta u svaju stranu. U završnici tapkajte obema rukama celu površinu stomaka.

Leđa i zadnjica

Stanite pravo. Dlanom ili pesnicom leve ruke tapkajte celu desnu stranu leđa. Pokušajte da dosegnete što dalje. Zatim desnom rukom tapkajte levu stranu leđa, 15 serija svakom rukom. Zatim levim dlanom ili pesnicom tapkajte po levoj strani zadnjice, a onda desnom – po desnoj, 50 do 100 puta sa svake strane.

Noge

Podignite desnu nogu i tapkajte je obema rukama od kolena ka kuku i to sa svih strana. Zatim isto uradite s drugom nogom. Potrebno je da uradite po 10 serija za svaku nogu. Posebnu pažnju obratite na područje ispod kolena, koje treba potapšati 30 puta. Završite samomasažu tapkanjem stopala 20 puta.

Komentari (0)