Vežbanje

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM DOK MEDITIRAMO? Evo kako da pomognete sebi

Nekada je neophodno da pobegnete od realnog sveta oko sebe i da se posvetite onom unutrašnjem, zato meditacija pomaže i duši i telu.

02.11.2021 21:52

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM DOK MEDITIRAMO? Evo kako da pomognete sebi
Pixabay.com

U vreme globalizacije, tradicije iz različitih kultura često se mešaju i prepliću. Kultura zapada ulazi u našu svakodnevnicu i prodire sve dublje u našu svet, približavajući nas njihovom načinu razmišljanja. Sa druge strane istočna kultura probija se na zapad, pa se u Americi i Britaniji sve češće mogu uočiti filozofije koje dolaze sa Dalekog istoka. Svet nikada nije bio ovako povezan, a to je doprinelo nekim velikim promenama i mnogim olakšicama za sve nas.

 

 

Meditacija je jedna od praksi koja je globalizacijom našla svoj put do svakodnevnice zapadnjaka. Naime, meditacija je praksa koja je stara nekoliko hiljada godina i koja se bazira na tome da se postigne mir i sklad u telu. Veruje se da je Buda meditacijom dostigao nirvanu, najviši stepen spokoja i odvajanja od svega ovozemaljskog. Meditacija može da se praktikuje kao praksa u kojoj se samo sedi i oslobađa stresa ili može da bude praćena vežbama koje pomažu da se distancirate od neprestanog razmišljanja. 

 

 

Osim što se meditacijom postiže duhovni mir, razvoj ljubavi, požrtvovanosti i svesnosti o drugim ljudima i njihovim potrebama, ona pozitivno utiče i na vaše telo, te meditacijom možete izgraditi balans. Meditacija utiče na parasimpatički nervni sistem koji potom šalje mozgu da je vreme za opuštanje što utiče na potrebu za odmorom i bolji rad creva, sa druge strane pluća zahtevaju više kiseonika, što dovodi i do većeg, i boljeg, protoka krvi kroz sistem. Smanjuje se lučenje kortizola, o kome smo pisali kao o hormonu koji može da izazove gojaznost, i omogućava se imunološkom sistemu da radi svoj deo posla bolje. 

Dakle, ako se odlučite da probate meditaciju, osetićete se mnogo srećnije, a vaše telo biće u savršenom balansu, zbog čega ćete imati više energije i lakše ćete podnositi napor koji sa sobom donosi svakodnevnica.

Komentari (0)