Odrasli

JEDNOSTAVAN TEST: Proverite sami da li ste netolerantni na gluten?

Neolerancija na gluten ume da bude frustrirajuća i prati je niz simptoma koji mogu biti prikriveni, a vrlo iscrpljujući. Zato je važno prepoznati koja vam hrana ne odgovara, jer se tako najlakše utvrđuje ovo stanje.

22.07.2022 16:00

JEDNOSTAVAN TEST: Proverite sami da li ste netolerantni na gluten?
Foto: Shutterstock

Prvi simptomi poput umora i mučnine mnoge navede da pomisle kako su razvili netoleranciju na gluten. To je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i ražnju i prisutan je u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo, poput hleba, testenina, keksa i slično. Osobe koje su prepoznale ovaj problem kod sebe imaju nadimanje stomaka, problem sa crevima, probavom i generalno lošim funkcionisanjem digestivnog trakta. Ne zna se tačan uzrok razvitka ovog stanja jer ono može biti urođeno, ali i stečeno vremenom.

Neka istraživanja su pokazala da se netolerancija razvija zbog toga što su pojedini ljudi osetljivi ne na gluten, već na određene ugljene hidrate koji se zadržavaju u crevima fermentirajući se i stvarajući probleme. Druga istraživanja pokazuju da je pšenica ta koja utiče na sluznicu probavnog trakta, propuštajući bakterije kroz creva i na taj način oni dolaze do jetre i krvi čime se stvaraju upalni procesi.

Ukoliko odlučite da izbacite gluten iz ishrane to će opet rezultirati deficitom hranljivih sastojaka koji se moraju unositi, pa kako najjednostavnije doći do rešenja problema?

Foto: Shutterstock

Gluten se nalazi u mnogim namirnicama, a većinom u onima koje svakodnevno konzumiramo

Izbaciti gluten i uraditi četvorodnevni test

Stručnjak za zdravlje creva dr Megan Rosi, savetuje da prvo treba izbaciti iz israne sve izvore glutena kako bi videli kako će organizam da odreaguje. Ovde se podrazumeva da obratite pažnju odnosno izbacite iz ishrane na dve nedelje testeninu, hleb, kolače koji sadrže pšenicu, keksiće i pića od ječma.

Simptomi se nakon dve nedelje mogu i ne moraju povući, međutim, ova stručnjakinja preporučuje da ako se oni povuku pređete na sledeći korak odnosno, četvorodnevni test koji će utvrditi konačno da li je problem gluten ili nešto drugo. U ovome vam mora pomoći neko od porodice ili prijatelja koji će znati koja je hrana u pitanju, dok vi to ne smete da znate.

Foto: Shutterstock

Mnogi se teško odriču hleba, a oupravo je on najveći izvor glutena

1. dan

U obrok ubcite krišku, ali da ne znate koja je. To će početi kao test hrana.

2. dan

Oslušnite organizam i osetite da li se simptomi vraćaju. Ako da, sačekajte par dana da se to slegne pa ponovite sa pola doze testa. Ako nemate simptome, dodajte slobodno dve porcije redovne hrane uz obrok.

3. dan

Ako imate simptome, sačekajte da se povuku, pa ponovite korake od 1. dana. Ali pređite na drugu hranu. Tri porcije možete dodati ako nema nikakvih simptoma nakon testa.

4. dan

Proverite svoje simptome i ako su prisutni ponovite prethodni korak od trećeg dana. Ako ih nemate, pređite na drugu hranu i test uradite još 4 dana.

Ako niste imali simptome sa pšeničnim hlebom, onda je vrlo verovatno da ne postoji netolerancija na gluten. Međutim, može biti problem sa drugim sastojkom u hlebu koji se zove fruktani.

Ukoliko se simptomi ne povuku najbolje je da konsultujete lekara opšte prakse, naročito ako oni uključuju hronični umor, anemiju, čireve u ustima jer onda postoji sumnja na celijakliju. To možete utvrditi jednostavnim testom krvi.

BONUS VIDEO:

                       

Komentari (0)