Mikrotalasna pećnica postala je nezaobilazan uređaj u većini domaćinstava koji olakšava život. Prva mikrotalasna pećnica napravljena je 1947. u Americi i vrlo brzo je osvojila svet. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj.
Srećna republika otkriva kojih 5 namirnica ne bi trebalo da grejete na ovaj način.
1. Brokoli
Brokoli se izuzetno brzo greje i često se koristi baš za brzu pripremu u mikrotalasnoj. Ali, svaki oblik kuvanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuvanje na pari je mnogo bolje iako se i tada gubi oko 11 odsto antioksidanata iz brokolija. U slučaju kuvanja u mikrotalasnoj sa malo vode brokoli će izgubiti i do 97 procenata antioksidanasa.
2. Majčino mleko
Majčino mleko je neophodno za novorođenčad koja na ovaj način stiču imunitet za ceo život. Međutim, u istraživanje je pokazalo da prilikom zagrevanja majčinog mleka u mikrotalasnoj pećnici uvećava se ešerihija koli i to 18 puta više nego u mleku koje se zagrevalo na klasičan način. Mleko koje se grejalo u mikrotalasnoj na nižim temperaturama imalo je smanjenu količinu izoenzima i podsticalo razmnožavanje bakterija opasnih po bebe.
3. Smrznuto voće
Voće se zamrzava na poseban način kako bi se zadržale sve hranljive materije. Ne treba zaboraviti da voće počinje da gubi svoja svojstva čim se ubere, a posebno nakon dužeg stajanja u magacinima. Zbog toga smrznuto voće može da ima i više vitamina i antioksidanasa u sebi od svežeg koje je dugo stajalo u skladištu. Najbolje je paket sa smrznutim voćem ostaviti na sobnoj temperaturi da se postepeno samo odmrzne. Kako su utvrdili ruski naučnici, ukoliko ga ubacite u mikrotalasnu glukozid i galaktoza pretvaraju u kancerogene supstance. Zato izbegavajte da voće stavljate u mikrotalasnu pećnicu.
4. Zamrznuto meso
Pojedine mikrotalasne su napravljene tako da se hrana unutar pećnice okreće u krug kako bi se ravnomerno zagrejala. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrotalasnoj jer mu treba dosta vremena pa se često se dešava da krajevi postanu braon dok sredina ostane zamrznuta.
Možda vas zanima…
Takođe, ako se meso odmah ne skuva po odmrzavanju rizikujete razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuva duže od 6 minuta u mikrotalasnoj gubi veliku količinu vitamina B 12.
5. Plastične posude
Držite plastično posuđe podalje od mikrotalasne čak i ako piše da posuda može da se koristi na ovaj način. Zagrevanjem u mikrotalasnoj plastika ispušta toksične hemikalije pravo u vašu hranu. To se posebno odnosi na plastične flašice u kojima se zagreva majčino mleko. Zato budite oprezni s tim šta stavljate u mikrotalasnu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)