Odrasli

5 namirnica koje NE SMETE podgrevati u mikrotalasnoj pećnici

Mikrotalasna pećnica može biti vrlo korisna u domaćinstvu, ali i vrlo opasna ukoliko ovih 5 namirnica zagrevate na taj način

13.08.2022 18:00

5 namirnica koje NE SMETE podgrevati u mikrotalasnoj pećnici
Foto: Shutterstock

Mikrotalasna pećnica postala je nezaobilazan uređaj u većini domaćinstava koji olakšava život. Prva mikrotalasna pećnica napravljena je 1947. u Americi i vrlo brzo je osvojila svet. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene namirnice koje  nikako ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj.

Srećna republika otkriva kojih 5 namirnica ne bi trebalo da grejete na ovaj način.

unplash

Brokoli gotovo u potpunosti gubi hranljiva svojstva ukoliko se priperama ili podgreva u mikrotalasnoj

1. Brokoli

Brokoli se izuzetno brzo greje i često se koristi baš za brzu pripremu u mikrotalasnoj. Ali, svaki oblik kuvanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuvanje na pari je mnogo bolje iako se i tada gubi oko 11 odsto antioksidanata iz brokolija. U slučaju kuvanja u mikrotalasnoj sa malo vode brokoli će izgubiti i do 97 procenata antioksidanasa.

2. Majčino mleko

Majčino mleko je neophodno za novorođenčad koja na ovaj način stiču imunitet za ceo život. Međutim, u istraživanje je pokazalo da prilikom zagrevanja majčinog mleka u mikrotalasnoj pećnici uvećava se ešerihija koli i to 18 puta više nego u mleku koje se zagrevalo na klasičan način. Mleko koje se grejalo u mikrotalasnoj na nižim temperaturama imalo je smanjenu količinu izoenzima i podsticalo razmnožavanje bakterija opasnih po bebe.

Pixabay.com

Smrznuto voće najbolje je da se otopi na sobnoj temperaturi

3. Smrznuto voće

Voće se zamrzava na poseban način kako bi se zadržale sve hranljive materije. Ne treba zaboraviti da voće počinje da gubi svoja svojstva čim se ubere, a posebno nakon dužeg stajanja u magacinima. Zbog toga  smrznuto voće može da ima i više vitamina i antioksidanasa u sebi od  svežeg  koje je dugo stajalo u skladištu. Najbolje je paket sa smrznutim voćem ostaviti na sobnoj temperaturi da se postepeno samo odmrzne. Kako su utvrdili ruski naučnici, ukoliko ga ubacite u mikrotalasnu glukozid i galaktoza pretvaraju u kancerogene supstance. Zato izbegavajte da voće stavljate u mikrotalasnu pećnicu.

4. Zamrznuto meso

Pojedine mikrotalasne su napravljene tako da se hrana unutar pećnice okreće u krug kako bi se ravnomerno zagrejala. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrotalasnoj jer mu treba dosta vremena pa se često se dešava da krajevi postanu braon dok sredina ostane zamrznuta.

Takođe, ako se meso odmah ne skuva po odmrzavanju rizikujete razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuva duže od 6 minuta u mikrotalasnoj gubi veliku količinu vitamina B 12.

Pixabay.com

Plastiku bilo koje vrste držite podalje od mikrotalasne

5. Plastične posude

Držite plastično posuđe podalje od mikrotalasne čak i ako piše da posuda može da se koristi na ovaj način. Zagrevanjem u mikrotalasnoj plastika ispušta toksične hemikalije pravo u vašu hranu. To se posebno odnosi na plastične flašice u kojima se zagreva majčino mleko. Zato budite oprezni s tim šta stavljate u mikrotalasnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)