Psihologija

Hrana od koje može da se “POLUDI”: Ove namirnice utiču na raspoloženje!

Lekar urgentne medicine i psihijatar su uzburkali društvene mreže i otkrili da postoje namirnice koje mogu nepovoljno da utiču na naše ponašanje!

04.08.2022 18:00

Hrana od koje može da se “POLUDI”: Ove namirnice utiču na raspoloženje!
FOTO: Printscreen/TikTok/docamen/doctorerwagz

Da li ste ikada primetili da se ponašate neobično nakon što ste nešto pojeli ili popili? Ne govorimo o unosu alkohola, već o namirnicama koje naizgled deluju bezazleno, a zapravo menjaju naše raspoloženje.

Dva lekara sa TikToka su otkrila o kojoj se to hrani radi, a portal Srećna Republika donosi njihove savete.

1. Gazirana pića

shutterstock.com

Gazirani sokovi

Džordan Vagner, doktor urgentne medicine, kaže da su gazirani napici prepuni prostih šećera, koji funkcionišu tako što ih krvotok brzu upija. Ovo izaziva nagli porast energije, ali i nagli pad. To utiče na našu sposobnost regulisanja nivoa šećera u krvi, nivoa energije i našeg raspoloženja.           

2. Suhomesnati proizvodi

Unapred nasečeni i zapakovani suhomesnati proizvodi poput salama, viršli, šunki, kobasica i ćuretine mogu da sadrže visoke nivoe nitrata, konzervanasa, boja i aditiva, koji nam “isisavaju” energiju i menjaju raspoloženje. Ovi sastojci mogu da izazovu česte promene raspoloženja, zadržavanje vode, nadutost i glavobolje.

3. Prerađene semenke i orašasti plodovi

Kada su u sirovom stanju ili kada ih sami ispečete kod kuće, semenke i orašasti plodovi su izrazito zdrave namirnice. Ipak, oni koje mi najčešće konzumiramo su fabrički prerađeni i zapakovani, što znači da su često tretirani konzervansom koji se naziva kalijum bromat, koji se često dodaje i mnoge hlebove. On sprečava apsorpciju joda od strane štitne žlezde. Ukoliko ona ne može da funkcioniše kako treba, to će se neminovno odraziti i na naše zdravlje, i to kroz umor i slabost, poremećaje raspoloženja i probleme sa koncentracijom i pamćenjem.

4. Prehrambena crvena boja broj 40

Ova crvena boja se može naći gotovo svuda, posebno u slatkišima, u žele bombomana, ali i u pojedinim dečjim sirupima protiv kašlja. Psihijatar Danijel G. Ejmen je otkrio da se jedan njegov pacijent ponašao ljutito i nerazumno i paranoično, a njegova majka je primetila da se to dešava svaki put kada bi konzumirao bilo šta što sadrži prehrambenu crvenu boja sa oznakom 40. Dakle, sledeći put kada kupujete slatkiše, ipak obratite pažnju na spisak sastojaka na poleđini.

5. Mononatrijum glutamat ili MSG

Doktor Ejmen je u drugom delu svog hit videa objasnio da supstanca poznata po skraćenici MSG takođe može uticati na naše ponašanje i raspoloženje. Radi se o mononatrijum glutamatu koji se u prehrambenoj industriji koristi kao pojačivač ukusa. Psihijatar priča da je imao pacijenta iz Minesote koji je došao kod njega u ordinaciju i nakon što su mu odradili skener mozga, primetili su da stanje nije dobro. Onda mu je pacijent zatražio da mu skenira mozak nakon što unese MSG u organizam, jer je tvrdio da svaki put kada konzumira hranu bogatu ovim sastojkom on postaje ljutit, besan i neuračunljiv.

Oni su to i uradili i na skeneru se jasno videlo da je došlo do pogoršanja stanja na levom temporalnom režnju, koji predstavlja deo mozga koji se često aktivira u nasilnim situacijama. Kada mu je doktor predložio da ili izbaci sve namirnice sa MSG-om iz upotrebe ili da mu propiše terapiju, pacijent je odmah rekao da će morati da uzima lekove, jer niko od nas zapravo ne zna sa sigurnošću gde se sve ovo jedinjenje može naći. Doktor je to potvrdio i rekao da će ga nekad na deklaracijama obeležiti kao “prirodan pojačivač ukusa” bez naglašavanja o čemu se radi. Pacijent je zaključio da mu je to jedini spas od razvoda, jer mu je žena zapretila da će ga ostaviti ukoliko se još jednom pobesni na nju.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)