Obične šerpe i tiganji koji nemaju dno obloženo materijalom za koji se ne lepi hrana mogu biti vrlo opasne. Kako su upozorili stručnjaci sa Univerziteta Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu kuvanje u takvom posuđu za čak 4,5 puta povećava rizik od dobijanja kancera jetre, piše britanski Dejli mejl.
Prema najnovijoj studiji sprovedenoj na pomenutom univerzitetu, šerpe i tiganji bez zaštitnog nelepljivog materijala, iz kojih kuva najveći broj ljudi, imaju mogućnost da tokom vremena upiju razne opasne hemikalije. One se potom ispuštaju u hranu tokom pripreme obroka. Takođe, one se talože i na slavinama za vodu, morskim plodovima, vodootpornoj odeći, proizvodima za higijenu koji se koriste u domaćinstvima čak i na šamponima za kosu. Usled dugotrajne upotrebe tih predmeta može da dođe do taloženja opasne supstance pod imenom perfluorooktan-sulfat (PFOS) koji se nagomilava u jetri i vremenom može dovesti do pojave kancera na jednom od najvažnijih ljudskih organa.
Iako je poslednjih nekoliko godina rigorozno pojačana kontrola načina izrade posuđa, kao i materijala od kojih se ono pravi, stručnjaci veruju da je šteta već učinjena i da bi mnogi ljudi narednih godina mogli da se suoče s najtežim bolestima, poput kancera, upravo zbog unosa opasnih hemijskih jedinjena koje kad jednom dospeju u organizam nemoguće ih je izbaciti.
- Rak jetre je jedna od najozbiljnijih bolesti i ovo je prva studija na ljudima koja pokazuje da su PFOS povezani sa tom bolešću - rekao je dr Džesi Gudrič, naučnik na kalifornijskom univerzitetu.
U istraživanju su korišćeni medicinski podaci više od 200.000 pacijenata iz Britanije, Los Anđelesa i sa Havaja. Istraživači su analizirali uzorke krvi pacijenata obolelih od raka jetre pre njihove konačne dijagnoze i uporedili ih sa kontrolnom grupom onih koji nikada nisu razvili bolest.
- Kad posmatrate uticaj zagađenja iz životne sredine, morate da imate u vidu da je potrebno vreme da bi se bolest razvila. Otkrili smo da su mnogi pacijenti oboleli od kancera imali više vrsta hemikalija u svom krvotoku - naveli su istraživači, a zatim je usledilo dodatno objašnjenje, ali i upozorenje.
- Hemikalije obično ulaze u jetru nakon što se na neki način unesu, baš kao i mnoge druge štetne stvari koje konzumiramo. Problem je što kad se te hemikalije jednom unesu u organizam, zauvek se ugrađuju u jetru i menjaju njen rad - objasnila je dr Veronika Vendi Setiavan, profesor na kalifornijskom univerzitetu.
Tim naučnika sa iz Južne Karoline došao je do zaključka da PFOS supstanca menja metabolizam glukoze, metabolizam žučne kiseline i aminokiseline u jetri. Rezultat je poremećaj rada tog vitalnog organa, što najčešće dovodi do bolesti masne jetre. Pacijenti koji pate od tog oboljenja imaju višestruko povećan rizik od pojave kancera jetre.
Veruje se da će za samo 8 godina skoro svaki treći Amerikanac imati probleme sa masnom jetrom, zbog čega su preduzete drastične mere. Agencija za zaštitu životne sredine u SAD zatražila je da se hitno prepolovi minimalni dozvoljeno korišćenje štetnih hemikalija u životnu sredinu kako bi se sprečilo njihovo unošenje u ljudski organizam.
Nije tajna da su stručnjaci i ranije upozoravali na prisutnost štetnih hemikalija koje se zadržavaju u domaćinstvu i nisu predstavljale problem sve dok su bile ispod prihvatljivog nivoa. Međutim, iz Agencije za zaštitu životne sredine poručili su da su prethodni prihvatljivi nivoi bili previsoki i da ih treba značajno smanjiti.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)