Tetka Saveta

Iznenadićete se šta sve NISMO ZNALI O VOĆU I POVRĆU! Ovo je jedini način da ga očistite od hemikalija, RECEPTI za efikasne rastvore!

Želja mnogih domaćica je da za svoje ukućane pripremaju obroke sa zdravim namirnicama koje su uzgajale u bašti. Međutim, ako nisu u takvoj mogućnosti trude se da one barem budu dobro očišćene od pesticida. Kako da sa njih uklonite sve nečistoće i šta je poželjno da duže stoji, a šta ne, donosimo vam proverene savete.

01.07.2022 13:00

Iznenadićete se šta sve NISMO ZNALI O VOĆU I POVRĆU! Ovo je jedini način da ga očistite od hemikalija, RECEPTI za efikasne rastvore!
pexels.com

Sva hrana koju konzumiramo, a koja nije organska ili uzgajana u našoj bašti, manje ili više se tretira pesticidima. Oni su dobri jer štite biljke od bolesti, ali isto tako mogu da naruše naše zdravstveno stanje. Lista zdravstvenih problema koje mogu prouzrokovati je podugačka, pa je zbog toga neophodno pre upotrebe i voće i povrće dobro očistiti od hemikalija. Posebno je važno zaštititi decu jer je njihov organizam još u razvoju i teže podnosi negativne uticaje spolja.

Kako očistiti voće i povrće od hemikalija

Da se tek tako samo običnom vodom skidaju hemijska sredstva kojim je tretirano voće i povrće, ona bi se isprala prilikom prve kiše. Njihovo uklanjanje je, međutim, daleko zahtevnije od samog ispiranja vodom. Iako stručnjaci i oni koji se bave agrokulturom preporučuju da se slobodno može rastvoriti malo deterdženta u vodi u koju ćete na kratko potopiti prskano voće i povrće, sastojci iz kuhinje su ipak sigurniji i njima možete brže i jednostavnije otkloniti štetne hemikalije.

pexels.com

Zbog tretiranja hemijskim sredstvima namirnice se moraju oprati pre upotrebe

Sirćetom protiv pesticida

Sirće ima široku upotrebu u kuhinji, pa se osim kao dodatak jelima koristi i za higijenu u kući i otklanjanje nečistoća. Obično se za čišćenje koristi pomešano s vodom u razmeri 1:3. To je odlično rešenje za uklanjanje bakterija kao i voštane prevlake koja se nalazi na voću. Rastvor sirćeta prema nekim istraživanjima može da ukloni i do 98 odsto bakterija, dok samo ispiranje vodom to čini dosta manje. Flašu s prskalicom dobro promućkajte i poprskajte voće, a zatim ga isperite vodom.

Rastvor od sode bikarbone

Ukoliko imate vremena, možete i sami da napravite rastvor koji će odlično da očisti tretirano voće i povrće, a ono će nakon toga biti potpuno čisto. Potrebna vam je flaša s prskalicom kojom ćete poprskati voće, a za rastvor su vam potrebni: kašika limunovog soka, 2 kašike sode-bikarbone i šolja (250 ml) vode. Kada pomešate sve sastojke, možete pristupiti čišćenju.

Pixabay.com

Soda je odličan saveznik u kuhinji i kada je čistoća u pitanju

Rastvor za proizvode tretirane voskom

Za tu smesu vam je potrebna šolja vode, pola šolje sirćeta, kašika sode-bikarbone i malo ekstrakta grejpfruta. Soda-bikarbona je poznata po tome što otklanja jake masnoće, pa čak i vosak, i to najviše kod citrusa. U smesu koju ste napravili ostavite namirnice da odstoje oko sat vremena i zatim ih koristite.

Kako da voće ostane što duže čvrsto

Kada kupimo voće ne razmišljamo o mogućnosti da će ono veoma brzo početi da truli, ali je činjenica da ako duže stoji ono propada. Da biste izbegli takav slučaj postoji nekoliko trikova koji će usporiti proces. 

  • jagode i grožđe su skloniji bržem propadanju pa je najbolje staviti ih umesto u posudu, u cediljku sa rupicama, a zatim u frižider, jer če tako vazduh cirkulisati i one ostati svežije
  • babane negde okačite kako bi vazduh cirkulisao i kako one ne bi brže sazrele. Izbegavajte da ih izlažete direktnoj svetlosti i toploti
  • voće i povrće držite odvojeno od banana, avokada i breskvi jer su oni skloniji bržem truljenju. Mnoge vrste voća poizvode etilen gas koji ubrzava proces truljenja
  • staklena vaza ili tegla je odlično rešenje kada želite da vaše povrće, poput špargli, duže ostane sveže  
  • celer umotajte u foliju pre nego ga stavite u frižider, tako će ostati svežiji
  • jabuke možete držati pored krompira jer će na taj način duže ostati sveže
  • ispirajte namirnice sićetom kada ih kupite, ono produžava vek voću i povrću
  • odsecite zelene vrhove sa šargarepe jer lišće stvara vlagu

Sveže ili zamrznuto voće za kolače?

Svaka domaćica pribegava korišćenju svežih namirnica, pa je to slučaj i kada su u pitanju različite vrste voća i povrća. Međutim, nove studije su pokazale da i smrznuto voće ima nutritivne vrednosti i hranljive sastojke poput svežeg voća i da se oni prilikom zamrzavanja ne gube. Čak je dokazano da se kod nekog voća i povrća nakon zamrzavanja nalazi više vitamina i minerala nego kod svežeg, tako da je sasvim prihvatljivo jednako ga koristiti ko i sveže za pravljenje kolača i sladoleda.

Pixabay.com

Većina želi sveže voće, ali istraživanja pokazuju da je i zamrznuto potpuno zdravo

Sta može u zamrzivač, a šta ne?

Prilikom zamrzavanja pojedino voće gubi ukus, pa nije preporučljivo zamrzavati ga, dok kod drugih to ne važi. Banane, avokado i slično voće može u zamrzivač, ali isključivo iseckano i već pripremljeno. Jabuke takođe mogu da se zamrznu, ali preporučuje se da to budu samo slatke jer one neće izgubiti ukus, dok za kisele to ne važi. Jagode i borovnice ne treba da budu u zamrzivaču jer će izgubiti slatkasti ukus, dok maline mogu bez problema. Na kraju, ne preporučuje se da se citrusi drže dugo u frižideru jer će pored ukusa i sočnosti, izgubiti i vitamine koje sadrže.

Kako odabrati pravi sokovnik?

Činjenica da za nekoliko trenutaka možete od nekoliko komada voća napraviti vrhunski ceđen sok jeste dovoljna da se bacite u potragu za adekvatnim sokovnikom. Ponekad to može biti pravi izazov, naročito ako kupujete sokovnik "prvenac" pa vam je potrebno više vremena ili iskustva da odaberete pravi. Donosimo vam predloge kako odabrati najbolji sokovnik koji će zadovoljiti vaše potrebe

Centrifugalni aparati

Zbog brzog načina života i svakodnevnih obaveza zbog kojih smo stalno u žurbi, ova vrsta sokovnika je najpogodnija za one s dinamičnom svakodnevicom. Brzo i jednostavno rade, pod visokom temperaturom, što nažalost može i da "osiromaši" sok, odnosno, izvuče važne nutrijente iz voća. Prednost je što se lako čisti, dok je mana ta da sokovi napravljeni uz pomoć ovog sokovnika ne mogu duže da stoje, već se odmah piju. Barem je poželjno da to bude tako.

Aparati sa hladnim ceđenjem

Ovo je svakako bolji način pripreme, ali dosta sporiji i zahteva temeljnije čišćenje aparata. Ukoliko ste spremni da investirate novac i imate dovoljno vremena za pripremu sokova, sokovnik sa hladnim ceđenjem je pravi izbor za vas, naročito ako imate veliku porodicu za koju centrifugalni ne bi ispunio očekivanja.

Veličina aparata, zapremina, buka...

Zapremina i veličina aparata su takođe važni kriterijumi prilikom odabira sokovnika. Oni s većom zapreminom boce, zadovoljiće potrebe veće porodice. Vodite računa o tome da li imate dovoljno mesta u kuhinji da smestite aparat jer one većih gabarita nije poželjno pomerati. Najbolje je da je fiksiran pa će mu biti potrebno stalno mesto u kuhinji.

Sokovnici mogu biti izuzetno bučni, naročito kada je reč o onim s centrifugalnim hlađenjem, dok su oni sa sporijim tempom rada manje bučni. U zavisnosti od načina života i praga tolerancije na buku vaših ukućana, uzmite u obzir i tu stavku i odlučite se za onaj koji vam više odgovara.

Koje voće koristiti za sveže sokove

Uz pomoć ove "supermašine“, odnosno sokovnika, stvarno se može živeti zdravije i to sve u samo nekoliko koraka. U svakodnevnu rutinu treba uvrstiti ceđene sokove bez šećera.

- jabuke - hranljive su i lako dostupne tako da su odlična baza za sokove i sjajno se slažu i sa voćem i povrćem 

- limun – ne treba posebno isticati kakvu ćete ceđenu limunadu dobiti od njega, a osim toga on čisti i organizam. Posebno je važan zbog koncentracije vitamina C jer lakše upija gvožđe, pa se može kombinovati i sa cveklom 

- ananas - pomaže bržu probavu vitamina, a i daje super ukus ako kombinujete i povrće u sokovima

- sve drugo voće takođe dolazi u obzir kada su ceđeni sokovi u pitanju, a posebno bobičasto i lubenica

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)