Tetka Saveta

REŠENA MISTERIJA: Zašto ima vazduha u KESICAMA ČIPSA?

Mnoga deca se razočaraju kada vide da je kesica čipsa zapravo do pola pakovanja napunjena "vazduhom", evo i zašto je to tako!

22.06.2022 18:02

REŠENA MISTERIJA: Zašto ima vazduha u KESICAMA ČIPSA?
shutterstock.com

Za decu se kaže da ne lažu. Vidno razočarenje na licima mališana je uvek primetno kada otvore kesicu čipsa i shvate da je ona u stvari do pola prazna.

U njima se pak ne nalazi "vazduh" kako mnogi misle, već je to azot. On sprečava krompir, tačnije čips da se pokvari. Proizvođači su se dosetili da kesice pune azotom da bi namirnice poput krompira zaštitili od daljeg propadanja. Sam azot po nas nije štetan budući da on čini čak 78% vazduha koji udišemo.

 

 

Prozvođači slanih grickalica su se dosetili da kesice pune azotom i iz razloga pakovanja i transporta. Ukoliko bi u kesicama bio samo čips, prilikom slaganja kutija i njihovog transporta dolazilo bi do niza problema. Kesa koja bi na kraju završavala u marketima, a tek u domovima mališana, ne bi na kraju ni sadržala čips već njegove smrvljene ostatke.

Azot je taj koji je ispunio prostor u drugoj polovini kese. Tako je i čips i sve ostale slične grickalice, zaštićen od eventualnog oštećenja koje transport sa sobom nužno nosi. U magacinima su kese grubo naslagane jedne preko drugih, a azot je taj koji štiti unutrašnjost sadržaja od oštećenja.

 

 

Naučnici su 1994. godine otkrili da izlaganje čipsa azotu može da očuva njegovu hrskavost i svežinu, ali i da mu da bolji ukus. Iz tog razloga nema mesta razočarenju, budući da je upravo azot taj zbog čega vam je sveži čips uvek na dohvat ruke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)