Tetka Saveta

Kako ukloniti fleke od CRNOG VINA? 4 jednostavna trika za spas omiljenih komada garderobe

Mrlja od crvenog vina na čistoj beloj košulji je prava noćna mora. Rešite ovaj problem brzo i bez muke!

23.06.2022 10:30

Kako ukloniti fleke od CRNOG VINA? 4 jednostavna trika za spas omiljenih komada garderobe
shutterstock.com

Desio vam se peh u sred izlaska i vaš omiljeni komad odeće se sada diči ogromnom flekom od crnog vina. Umesto da se ljutite na sebe i paničite, pročitajte tekst portala Srećna Republika i saznajte šta sve može pomoći u uklanjanju te nesmotrene mrlje.

Budite bez brige, većinu ovih sredstava svako od nas ima kod kuće.

1. Žestoka alkoholna pića

Klin se klinom izbija, te se tako i mrlje od crnog vina skidaju žestinom. Jaka i bezbojna alkohola pića poput votke će otopiti pigment iz vina i sprečiti ih da se vežu za tkaninu. Bitno je samo da delate brzo, budući da je teže ukloniti fleku kada se ona sasuši. Takođe, nemojte previše trljati, jer će se onda boja još dublje uvući u tkanje.

2. Kisela voda

Mineralna gazirana voda je idealno priručno sredstvo za uklanjanje mrlja od crnog vina i možete za njom posegnuti i kada ste van kuće. Sve što bi trebalo da uradite je da tkaninu natopite kiselom vodom sa unutrašnje strane, a da na takinu sa spoljašnje strane prislonite paprini ubrus koji će upiti mrlju kada je voda ispere.

3. Belo vino, soda bikarbona i deterdžent za veš

Belo vino možda i jeste blažeg ukusa od crnog, ali je svakako moćnije protiv fleka. Tkaninu nakvasite belim vinom, pa fleku premažite debljim slojem paste koju ste napravili od sode bikarbone i vode, piše tportal.hr. Ostavite smesu da odstoji par sati, a onda taj komad garderobe stavite na pranje. Na umrljano mesto možete sipati malo tečnog deterdženta za veš.

4. Tečnost za sudove i troprocentni hidrogen peroksid

shutterstock.com

Tečnost za sudove na sunđeru

U kućnim uslovima, ovo rešenje će skinuti mrlju kao od šale. Tečnost za sudove nam je svima pri ruci, a većina nas koristi troprocentni hidrogen peroksid za dezinfekciju. Stoga se ovo sredstvo može naći u kućnim apotekama velikog broja domaćinstava. Natopite fleku istom količinom deterdženta za sudove i hidrogen prekosida, a nakon toga pokušajte da upijete kuhinjskim ubrusima pigment koji će izaći iz tkanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)