Tetka Saveta

KROMPIR UMESTO DETERDŽENTA: Očistite masno posuđe na prirodan način

Otkrivamo vam tri najbolja saveta kojim će vaši sudovi izgledati kao novi!

12.03.2022 22:00

KROMPIR UMESTO DETERDŽENTA: Očistite masno posuđe na prirodan način
Pixabay

Svaka domaćica pri kuvanju najčešće koristi upravo tiganj. On je nezamenljiv deo kuhinjskog posuđe. Koristimo ga vrlo često, i to ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihom dnu i sa strana, nahvata deblji sloj masnoće. Pokušale smo sve, uništile nokte, potrošile svo sredstvo za pranje sudova, i čini nam se da baš ništa nije dalo rezultate.

Navodno, moguće je čak i bez hemije, očistiti posuđe od zagorele masnoće. To nam zvuči totalno nerealno, i pitamo se koji čarobni štapć je ovaj put korišćen, dok je rešenje na dohvat ruke!

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su malo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Hemijom moramo obavezno rukovati u gumenim rukavicama, a miris svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv, dok može čak neretko izazvati i alergiju. 

Ipak, postoji veoma jednostavni načini uklanjanja zagorele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.

1. Krompir umočen u sodu bikarbonu

Pixabay

 

Očistite jedan krompir srednje veličine. Isecite ga napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Trljajte ovom polovinom, kao sunđerom, dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno odsecati zaprljani deo. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone, piše uspešnažena.com.

2. Kesice čaja

Pixabay

 

Uzmite suvu, nekorišćenu kesicu čaja, i jednostavno pređite njome po unutrašnjem zidu šerpe ili tiganja, na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primetiti kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. Dve do tri kesica čaja i „doviđenja masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama.

3. Prokuvajte posuđe u rastvoru sode bikarbone

pexels.com

 

Uzmite veći sud u koji može stati tiganj ili šerpa, sipajte u njega četiri do pet kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuvajte 30 do 50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove.

Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahteva jedino vreme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuvavati cediljke, viljuške, kašike, poklopce i druge predmete na „teškodostupnim“ mestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i našu decu. Manje hemije, bolje je za sve nas. Budite zdrave, a vaši sudove neka vas raduju svojom čistoćom.

Komentari (0)