Samo dišite!

OTARASITE SE STRESA ZAUVEK: Brzi načini da se opustite u svakoj situaciji!

Svi se susrećemo sa opterećujućim stresom, ali postoje jednostavni načini da ga se rešimo!

25.01.2022 21:07

OTARASITE SE STRESA ZAUVEK: Brzi načini da se opustite u svakoj situaciji!
pexels.com

Živimo u veoma stresnom vremenu. U balansiranju uzmeđu posla, kuće, roditelja, dece, partnera, prijatelja, teretana, salona za ulepšavanje i vremena za sebe svi prolazimo kroz svakodnevni stres.

Sukobljavamo se sami sa sobom dok pokušavamo da postavimo prioritete za naredni dan. Čini se da bismo najradije prespavali godine do penzije samo da ne bismo morali svaki dan da se smirujemo od anksioznih napada i stresa koji nas guši. Takav vid opterećenja danas prati gotovo sve ljude, a iako stalno čitamo o načinima da se rešimo stresa kao da nikada ni jedan način nije dovoljno dobar. Portal Srećna republika donosi vam savete koji će za kratko vreme uspeti da vas smire i zahvaljujući kojima ćete sakupiti snagu da nastavite dalje jači. 

Meditacija

Poenta meditacije nije da sednemo na prostirku za jogu u nekoj šumi, iako to zaista može da zvuči privlačno. Moguće je praktikovati je u autobusu na putu do posla, u kancelariji dok pravite pauzu, u krevetu dok vaš partner spava, pa čak i pod tušem. Nije bitno gde ste. Bitno je da odvojite pet minuta da zatvorite oči i da se fokusirate na sopstveno disanje. U tih pet minuta telo će vam se opustiti, mračne i strsne misli nestaće iz vaše glave, a kada otvorite oči sve će izgledati mnogo jasnije i lakše.

Disanje

Vrlo blisko povezano sa meditacijom, disanje postiže iste rezultate. Sve što treba da uradite jeste da udišete vazduh na nos i izdišete na usta. Pokušajte da se fokusirate na osećaj da svaki deo vašeg dela tela dobija kiseonik. Uradite to nekoliko puta i nervoza, stres, pa i bes, koji osećate potpuno će nestati. Duboko disanje usporiće lupanje vašeg srca i smanjiće vaš krvni pritisak, samim tim vaše telo biće opuštenije i osećaćete se bolje. 

 

 

Ispunite misli

Kada vcas obuzmu negativne i stresne misli, zaustavite se. Dajte sebi nekoliko minuta i fokusirajte se na lepe stvari. Na ljubav koju osećate prema partneru ili deci, na anegdotu iz vašeg života koju jako volite, na bilo šta što vas inače čini srećnim. Stres će nestati sam od sebe i osećaćete se mnogo bolje, a onda ćete imati snage da se vratite svemu što vas je nerviralo bez problema.

Takođe, možete da se fokusirate na trenutak u kom se nalazite i da obratite pažnju na neverovatan zalazak sunca, cvrkut ptica u daljini ili prelepu boju stola na kom radite. Divite se trenutku u kom se nalazite i bićete zahvalni što ste tu uprkos stresu.

Obratite pažnju na svoje telo

Pred spavanje odvojite nekoliko trenutaka da se fokusirate na svoje telo. Lezite ispruženi na svoj krevet i pokušajte potpuno da se opustite. Pomerajte deo po delo svog tela i proverite da li osećate da negde imate grč ili vas boli neki deo tela. Ukoliko osetite to, to znači da taj deo vašeg tela nosi sav stres koji preživljavate u toku dana. Kod večine ljuti to su ramena, šake ili noge, šta god da kod vas nosi stres, tom delu tela sa vremena na vreme priuštite istezanje i masažu.

Slušajte muziku

Sluašenje muzike pozitivno utiče na koncentraciju i opuštanje. Kada pustite vašu omiljenu pesmu, hteli vi to ili ne, vaš mozak se odvaja od sadašnjeg teškog trenutka i fokusira se na melodiju i tekst koji čujete, trenutke u kojima ste slušali tu pesmu i sreću jer se vraćate nečemu poznatom i utešnom. Sličan efekat postiže i gledanje serije koju volite. Dakle, kada ste pod stresom odvojite malo vremena da se vratite svojim starim prijateljima muzici i serijama, ne kaže se bez razloga netfliks i opuštanje.

Prošetajte se

Kada se osetite da ne možete više da izržite stres, uzmite pauzu od svog života, izađite na sunce i prošetajte se. Osim što će vas fizička aktivnost i svež vazduh opustiti, osećaćete se i smirenije kada se sklonite od izvora stresa. Nakon desetak minuta šetnje i upijanja vitamina D bićete srećniji i lakše ćete se suočiti sa zadacima koji su pred vama.

Sličan efekat ćete postići ako odvojite neko vreme samo za sebe, recimo u nekom ćošku kancelarije za koji samo vi znate, ili ako samo gledate kroz prozor dok razmišljate o svom disanju. Poenta je da budete opušteniji, a vi najbolje znate da li vam više prija šetnja ili samo gledanje kroz prozor.

Istegnite se

Kada ste pod stresom vaše telo pati, a kada vas nešto boli vi ste još više pod stresom. Ovaj začarani krug može da vas nervira u nedogled ili možete jednostavno da ga prekinete jednostavnim petominutnim istezanjem koje će vam prijati više nego što možete da zamislite.

Žvaćite žvaku

Nervozu možete da rešite i zdravijom ishranom jer je tada i vaše telo zdravije, poboljšavaju se osnovne mentalne funkcije poput koncentracije i razmišljanja i osećaćete se odmornije. Međutim, ponekad i glad, u momentima kada niste u mogućnosti da jedete, može da prouzrokuje nervozu i stres. U takvim situacijama uzmite žvakaću gumu i osećaćete se bolje. 

Takođe, citrusni mirisi mogu da opuste od stresa, te je dobar način da rešite problem tako što ćete staviti kap eteričnog ulja nekog citrusa na kožu, pojesti pomorandžu i pomirisati njenu koru ili jednostavno kupiti kupku koja miriše na limun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)