Čuvajte se!

DA LI JE VAŠA VAGINA ZDRAVA? Evo kako da proverite i šta da radite!

Žene često zaboravljaju koliko je važna nega ovog organa!

19.01.2022 17:18

DA LI JE VAŠA VAGINA ZDRAVA? Evo kako da proverite i šta da radite!
pexels.com

Zdravlje je jedan od najvažnijih aspekata ljudskog života i dok redovno posvećujemo pažnju našoj koži, plućima i srcu, čini se da polne organe svi kolektivno zanemariujemo. Ne obraćamo pažnju na to da li je naša vagina zdrava, ne idemo jednom godine na pregled, a po svoj prilici vrlo često izbegavamo i da odemo kod lekara ako osetimo da nešto nije kako treba. 

Portal Srećna republika donosi vam znake da sa vašom vaginom nešto nije u redu i kako treba da reagujete ukoliko do toga dođe. 

Suvoća ili iritacija

Svakako da nije prijatno kada pokušate da imate odnos, a vaš polni organ potpuno je suv i čini seks apsolutno nemogućim. Forsiranje takvog seksa može da dovede do ranica, i kod muškaraca i kod žena, crvenila i iritacije.

Sa druge strane suvoća obično upućuje na neke promene u vašem telu. Moguće je da ulazite u menopauzu ili ako ste mladi i u pitanju je prvi seksualni odnos verovatno ste se samo uplašili. Bilo kako bilo suvoća vagine nije preterano strašna i može se relativno lako rešiti lubrikantom, za prvu pomoć, a zatim i razgovorom sa ginekologom.

Miris ribe

Sigurno ne želite da vam iz vagine dolazi miris ribe. On ne samo da nije prijatan već upućuje na to da imate neku vaginalnu infekciju. Normalno je da odozdo doazi neki miris, posebno u određenim periodima ciklusa kada dolazi do većeg izlučivanja sektreta, međutim taj miris ne bi trebalo da bude toliko neprijatan i ne bi trebalo da se oseća ukoliko niste na nekoliko centimetara od svoje vagine. 

Ovaj problem vrlo se lako može rešiti, a sve što treba da uradite jeste da odete kod ginekologa koji će vam prepisati antibiotike.

Iritantan i abnormalan sekret

Sekret je svakodnevna pojava i sigurno da ste primetile da on menja svoju gustinu i boju u zavisnosti u kom ste periodu ciklusa, pa on može biti gust i beo, ali i providan i dosta ređi. Ipak, ukoliko primetite da je sekret u zelenoj, žutoj ili crnoj boji, kao i beloj boji, ali teksture kao sitan sir, i da vas  svrbi, gotovo sigurno imate nekih ozbiljnijih problema, zbog kojih, takođe, morate posetiti ginekologa.

Voda i jogurt su prirodni lekovi za ove probleme, te vam savetujemo da svakako pijete ove što više tečnosti dok ne odete na pregled.

Osećaj da gorite tokom uriniranja

Ukoliko osetite peckanje dok sedite na wc šolji gotovo sigurno imate infekciju urinarnog trakta, koja je antibioticima jako, lako rešiva.

Bolni plihovi

Ovo je gotovo siguran znak da imate neku polnoprenosivu bolest poput herpesa, idite hitno kod lekara!

Neregularno krvarenje

Sasvim je normalno da u početku kod mladih devojaka menstruacija bude neregularna, obilna i generalno zbunjujuća. Međutim, kada već dođete u neke godine i kada vam je menstruacija normalna, trebalo bi da znate kako izgleda vaš ciklus i koje krvarenje ostupa od normale.

Spoting ili blago krvarenje sasvim su normalni kod ovulacije ili rane trudnoće, međutim ukoliko primetite da vam se krljavljenje pojavljuje nakon seksualnog odnosa obavezno posetite lekara!

Zapamtite, nije sramota da sa vašim telom nešto nije kako treba, takva stvari se dešavaju i potrebno je posvetiti im vreme i energiju. Problem nastaje kad svoje zdravlje i znake svog tele da nešto nije kako treba ignorišete jer se plašite. Pružite svom telu ono što mu je potrebno i čuvajte ga!

Komentari (0)