Nema boljeg osećaja!

ZADOVOLJSTVO KOJE MORATE POKLONITI SVOM TELU: Osećaćete se bolje i izgledaćete lepše!

Nekada zaboravimo koliko je nege potrebno našem telu, zato je važno da mu sa vremena na vreme priuštimo ovo zadovoljstvo!

20.01.2022 17:45

ZADOVOLJSTVO KOJE MORATE POKLONITI SVOM TELU: Osećaćete se bolje i izgledaćete lepše!
pexels.com

Život kakav živimo propraćen je višečasovnim sedenjem, stresom i gledanjem u ekrane telefona i kompjutera, sve ovo umara naš organizam više nego što mislimo. Od tolikog sedenja u mestu i stresa, mišići nam se grče, kričma se krivi, a kosti počinju da bole bez nekog logičnog objašnjena. Čini se da gde god da se okrenemo neko se žali na bolove i ukočenost, te da se svi osećamo potpuno izmoždeno. 

Ovakav način života često nas iscrpljuje, a mi ne znamo šta da radimo da se osetimo bolje. Portal Srećna republika rešio je da vam otkrije tajnu kojom će stres nestati, a vaši mišići i kosti prestati da vas bole. 

Masaža i njeni benefiti

Masaža predstavlja ritmične pokrete ruku koje tarapeut primenjuje na pacijenta. Ona može biti relax, sportska, terapeutska, aromatska i anticelulit masaža, a sve imaju za cilj da unaprede zdravlje vašeg tela i pomognu vam da se osećate bolje u sopstvenoj koži. 

Masaže ne mogu da vas izleče, ali mogu značajno da ubrzaju taj proces i da dovede do oslobađanja od stresa, osnosno ublažavanja posledica istog, iz tog razloga preporučuje se da redovno idete na masažu. U zavisnosti od toga šta vas muči trebalo bi da razmislite o tome koja masaža odgovara vašeem telu, a mi vam nudimo nekoliko predloga.

Relaks masaža

Relaks masaža potrebna je gotovo svima, a njen dugoročni cilj je smanjenje stresa koji vaše telo oseća kao ukočenost ili bol. Nežnim pokretima ruku tarapeut neguje vaše telo i tako ga čini zdravijim. Služi za prevenciju stresa i premora, kao i relaksaciju mišića,a može se raditi relaks celog tela ili parcijalno pojedinih delova. Dugi pokreti, koji su karakteristični za ovaj tip masaže, izbacuju stres iz vašeg tela i povećavaju cirkulaciju, dok su duboki pokreti, takođe jedan od zaštitnih obeležja relaks masaže, zaduženi za ublažavanje hroničnog bola i smanjenje tenzije. 

Sportska masaža

Sportska masaža dosta je slična relaks masaži, pri čemu se akcenat stavlja na druge površine vašeg tela u zavisnosti od sporta kojim se bavite. Koriste se isti pokreti, čij je cilj da se telo oslobodi nakupljenog stresa, ali se pažnja posvećuje najnapregnutiji delovima tela, što zavisi od spcifičnih okolnosti sporta. Kada se odlučite za sportsku masažu, neophodno je da znate da je njen zadatak da omekša tkiva, poravna mišićna vlakna, poveća cirkulaciju i ubrza izbacivanje otpadnih stvari i mlečne kiseline iz organizma.

Anticelulit masaža

Anticelulit masaža danas ima svoje različite varijante, a sve se one svedu na jednu osonovnu. U pitanju je poravnanje srednjeg sloja kože. Naime, koža ima tri sloja, a u drugom sloju u kome dolazi do nakupljanja masti, dolazi do prenagomilavanja masti na jednom delu, dok na drugom delu nema viška, to stvara izgled pomorandžine kore.  Ova masaža je nešto grublja i dovodi do relaksacije, ali joj to nije primaran cilj. Glavni cilj anticelulit masaže je rastresanje kože i potkožnog tkiva, te pojačavanje cirkulacije u njima i zagrevanje.

Ukoliko želite da se upustite u anticelulit masažu, neophodno je da krenete na njih pet, šest dana od početke menstrualnog ciklusa, jer hormonski status u tom periodu ciklusa olakšava izbacivanje viška tečnosti i nataloženih masti. Sama masaža traje 30-40 minuta za obe noge, a trebalo bi da se ponavlja oko 10 dana da bi pokazala rezultate. 

Antistres masaža

Ova msaža oslobađa telo psiho-fizičke napetosti, poboljšava vitalnost, otklanja stres i napetost u mišićima. . Antistres masaža predstavlja masažu celog tela biranim biljnim uljima, uključujući masažu glave, Iica i stopala. Ulja znatno redukuju bol i uspešno otklanjaju nakupljenu napetost i toksine iz tela pa time vraćaju vitalnost i životnu energiju.

Tajlandska masaža

Masaža koja je relativno nova na našim prostorima, na Tajlandu postoji još od pre 2500. godine. Masažu ovog tipa izmislili su budistički monasi. Ova masaža vrlo je specifična, te vam može biti ili jako interesantna ili potpuno neprivlačna. Ukoliko se ne osećate prijatno bez odeće, onda je tajlandska masaža savršena za vas jer se ona radi dok ste potpuno obučeni. 

Sa druge strane ova masaža vam može biti i pomalo čudna, a objašnjenje leži u njenom kolokvijalnom nazivu joga za lenje. Specijalno obučena osoba koja vrši masažu koristi vaše telo kako bi napravili određeni pokret koji će vam prijata. Kod tajlandske masaže postoji konstantan fizički dodir između tarapeuta i klijenta, a telo klijenta u tom trenutku biva izvučeno, istegnuto, a samim tim postaje zategnutije i jače. Ona dovodi do povećane fleksibilnosti, ublažava napetost mišića i zglobova i balansira energetske sisteme tela.

Šijacu masaža

Odmara i opušta umorno telo, opušta nervni sistem, stimuliše krvotok, disajne organe, deluje i na digestivni i reproduktivni sistem, otklanja posledice stresa, smanjuje bol, pospešujući mentalne, fizičke i polne funkcije i stabilizuje kompletno zdravlje. 

 

 

Sve ove benefite donosi šijacu masaža. Još jedna drevna masaža koja nam dolazi sa istoka. Ona potiče iz Japana i stara je preko 3.000 godina. Njeno ime potiče od reči „shi" ( prst) i „atsu" ( pritisak), i predstavlja najblaži oblik akupunkture, pošto se izvodi bez igala. Ovom drevnom japanskom tehnikom insistira se na disanju, istezanju mišića i akupresurnoj stimulaciji 14 meridijana koji nose životnu energiju. Radi se preko tkanine, a ne upotrebljavaju se nikakva aromatična ulja.

Refleksologija

Kina, Tajland, Indija, Egipat i 3.000 godina stara istorija osnova su ovog tipa masaže. Ova masaža posmatrala se kao svojevrstan vid tradicionalnog lečenja. Pretpostavlja se da određeni delovi na stopalima, šakama i ušima imaju povezanost sa drugim delovima tela, te se pritiskom određenih palica uspostavljaju blagotvorni terapijski učinci. 

 

 

Ovu masažu možete primenjivati da bi rešili probleme sa poremećajima digestivnog trakta, respiratornih bolesti, slabe cirkulacije, zadržavanja tečnosti, lokalnih oboljenja kostiju i zglobova, poremećaja rada reproduktivnog sistena kod muškaraca i žena, anksioznosti i stresa. Međutim, ukoliko ste trudni  ili bolujete od proširenih vena i tromboze bolje je da se odlučite za neki drugi vid masaže.

Komentari (0)