Nije teško!

OČUVAJTE ZDRAV DUH I TELO: Promenite ove životne navike i postaćete istinski SREĆNI!

Bitno je da budete srećni, a ovo su jednostavni načini da taj cilj ostvarite!

22.12.2021 09:48

OČUVAJTE ZDRAV DUH I TELO: Promenite ove životne navike i postaćete istinski SREĆNI!
pexels.com

Kada se približi Nova godina svi razmišljamo o promeni životnog stila i navika koje su nas tokom prethodnih godina jako mučile, međutim retko kada se odlučimo da nešto uradimo po tom pitanju, a i kada donesemo odluku često ne ostanemo dosledni, već jako brzo odustanemo. 

Portal Srećna republika odlučio je da vam pomogne da donesete odluke da promenite život i da pokažete sebi da zaista možete da budete iskreno srećni.

Brinite o svom telu

Nekoliko saveta za zdravlje vašeg tela nikada nisu na odmet, ali morate da budete svesni da je vaše telo vaše kakvo god da je i da morate iskreno da ga volite, a da ono što vam se na njemu ne sviđa promenite na najprirodniji mogući način. Osluškujte svoje telo i pružite mu baš ono što mu je potrebno, a mi vam ostavljamo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu. 

  • Bacite papuče- Od malena nas uče da je dobro da nosimo papuče, međutim, čini se da naučnici ne dele mišljenje naših roditelja. Naime, kako tvrde naučnici papuče štete našem zdravlju, smanjuju osećaj dok hodate i izazivaju smanjenje ravnoteže. Iako bi bilo najbolje odreći se cipela uopšte, svi smo svesni da je to nemoguće, te je najbolje da barem izbacite papuče iz svakodnevnog života.
  • Razgibavajte se- Mnogi od nas po ceo dan sede u kancelariji ili kod kuće i zbog toga imaju velikih problema, razgibavanje tela može mnogo da nam pomogne i da nas maksimalno opusti. 
  • Testirajte sluh- Najbolje je da odete da testirate sluh iako mislite da nemate nikakvih problema. Naime, centar za sluh u mozgu nalazi se na istom mestu gde je i centar za pamćenje, pa se ponekada, ustvari, veoma često, deševa da osoba oboli od demencije zbog problema sa sluhom koji se nisu lečili na vreme.
  • Hodajte- Kada sedite 20 minuta odvojite barem 20 sekundi da ustanete, malo hodate ili na bilo koji način odmorite od sedenja. Takođe, potrebno je i da se barem dva puta dnevno šetate po minimum 20 minuta i da se nadišete svežeg vazduha. Poželjno je i da se šeteta ujutru jer može da dođe do smanjenja krvnog pritisak.
  • Stavite biljku u spavaću sobu- Kada stavite biljku u spavaću sobu imaćete više kiseonika, koji će činiti da budete zdraviji i da lepše spavate
  • Pregledajte svoje mladeže- Mladeži su mali benigni tumori, koji nisu drastično opasni po zdravlje, ali ovi benigni tumori mogu postati maligni, te je neophodno pogledati ih sa vremena na vreme i voditi računa o svom zdravlju. Ako primetite neku promenu u obliku ili boji mladeža, porazgovarajte sa svojim lekarom.

    pexels.com

    Žena koja spava na oblacima
  • Idite ranije u krevet- Dug i lep san su jako važni za naše zdravlje, a kada odete ranije u krevet sasvim sigurno ćete se naspavati ipružiti svom telu odmor kakav zaslužuje. Takođe, kada imate slobodan dan ili manje odmora, priuštite svom telu još duže spavanje i sigurno ćete biti jako srećni.
  • Smanjite grejanje u kući- Kada ohladite svoje telo, ono pokušava da vas zagreje drhtanjem. To drhtanje vrlo je poželjno iako ga mi percipiramo kao negativno, a ustvari veoma je zdravo i čak dovodi do mršavljenja. Naučnici tvrde da je optimalna temperatura za spavanje 19 stepeni.
  • Brza vožnja bicikla- Sedite na bicikl i vozite ga intenzivo. Naučnici su utvrdili da samo 15 minuta vožnje svaki dan može drastično da poboljša vaše pamćenje. 
  • Ni duh nije ništa manje važan

    Dok se brinete o svom telu, obradite pažnju na svoj duh i tek onda ćete biti u savršenom skladu. Bitno je da znate da je vaš duh najsrećniji kada ste iskreni prema sebi i prema drugima i kada pružate dobrotu ljudima oko sebe bezuslovno i potpuno iskreno. Namešite se strancu ili odvojite vreme da odmarate dok gledate kroz prozor, ili zamislite da ste na plaži ako ne volite zimu. Bićete istinski srećni i zadovoljni svojim životom kada znate da su ljudi koji volite dobro, te je poželjno da ih pozovete i pitate ih kako se osećaju. Napišite čestitke za Božić ili ostavite društvene mreže na dan, u suštini nije bitno za šta ćete se odlučiti, bitno je da svakog dana učinite jedno dobro delo za nekoga koga poznajete ili ste ga videli i jedno dobro delo za sebe. U tom činjenju dobrih dela budite iskreni i trudite se da to ne doživite kao obavezu već kao želju, jer samo tako ćete znati šta je istinska sreća.

    Komentari (0)