Tetka Saveta

NIKO NE PERE VOĆE KAKO TREBA: Nutricionistkinja otkriva pravi način - jedino tako ne rizikujete!

Milka Raičević ističe da je potrebno odvojiti neko vreme kako bismo pripremili voće za jelo.

Slika Autora
byAna Đelić

23.05.2025 07:30

NIKO NE PERE VOĆE KAKO TREBA: Nutricionistkinja otkriva pravi način - jedino tako ne rizikujete!
Shutterstock/Iuliia Pilipeichenko, Printscreen/Youtube/K1

Iako većina ljudi veruje da zna kako da opere voće pre jela, istina je da to skoro niko ne radi pravilno. Brzo ispiranje pod mlazom vode, koje je postalo uobičajena praksa, zapravo nije uopšte dovoljno da bi se uklonile sve nečistoće, pesticidi, pa čak i sitni crvići koji se mogu zavući u plodove. 

Nutricionistkinja Milka Raičević za Srećnu Republiku upozorava da je ovakav nemaran pristup prilično rizičan i otkriva kako pravilno treba da izgleda ceo postupak pranja.

- Voće pre svega mora dobro da bude oprano. Prvo ono treba da ide pod mlaz tekuće vode, pa se onda pokiseli, da tako stoji 15-20 minuta. Da, ukoliko ima nekih crvića, da oni isplivaju. Posle toga ponovo treba da se opere i možda da se ubaci i u sodu bikarbonu, ali ne mora, i tek onda se daje na konzumiranje - objasnila je Raičevićeva.

Ovaj savet deluje jednostavno, ali malo ko mu posvećuje pažnju. Upravo zbog toga mnogi nesvesno unose ostatke pesticida i bakterija koje se zadržavaju na kori plodova. Posebno je važno ovako temeljno prati voće koje se jede sa korom, poput jabuka, jagoda, trešanja i slično.

Iako se soda bikarbona ponekad koristi kao dodatna zaštita, Milka napominje da nije neophodna, ako je voće već temeljno isprano i potopljeno. Suština je u strpljenju, voće ne treba prati na brzinu, već mu posvetiti nekoliko minuta više pažnje, jer tako štitimo svoje zdravlje.

Ako voće nije pravilno oprano, postoji ozbiljan rizik od unošenja štetnih mikroorganizama kao što su Ešerihija koli i salmonela, koji mogu izazvati stomačne tegobe, povraćanje, dijareju, pa čak i ozbiljne infekcije kod osetljivijih osoba. Ostaci pesticida mogu dugoročno imati negativan uticaj na hormone, plodnost i opšte zdravstveno stanje. Zato sledeći put, pre nego što zagrizete jabuku ili jagodu, setite se saveta nutricionistkinje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)