Tetka Saveta

KNEDLE VAM ISPADNU GNJECAVE ILI SE RASPADAJU? Ovu grešku prave skoro sve domaćice, ključan je izbor ove namirnice!

Izbor brašna može značajno uticati na teksturu, ukus i ponašanje knedli u supi.

Slika Autora
byDragana Petrović

30.05.2025 16:45

KNEDLE VAM ISPADNU GNJECAVE ILI SE RASPADAJU? Ovu grešku prave skoro sve domaćice, ključan je izbor ove namirnice!
Schutterstock/Karl Allgaeuer

U mnogim tradicionalnim receptima, posebno onima koji su se usmeno prenosili generacijama, često nedostaju detalji kao što je vrsta brašna. Izuzetak nisu ni knedle za supu koje se često se prave od onoga koje nam je pri ruci. Većina domaćica pravi grešku, zato što nije svejedno da li je brašno glatko, oštro, griz ili kukuruzno brašno.

Izbor brašna može značajno uticati na teksturu, ukus i ponašanje knedli u supi. Ovo su četiri oprobana recepta za knedle, svaka sa različitom vrstom brašna.

1. Knedle sa oštrim brašnom

Ako voliš knedle koje su „mesnatije“ i ne raspadaju se lako, oštro brašno je tvoj saveznik. Zbog većeg sadržaja proteina, formira se više glutena, što daje čvršću i kompaktniju strukturu.

Sastojci:

  • 200 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika putera
  • Prstohvat soli
  • Malo vode (po potrebi)

Priprema:

Umutiti sve sastojke u čvrstu smesu. Po potrebi dodati malo vode da bi masa bila oblikovana.

Formirati male kuglice i ubaciti ih u ključalu supu. Kuvati 10–15 minuta dok ne isplivaju na površinu.

Shutterstock

Sve zavisi od kog brašna se prave knedle drugačija će biti tekstura, ali i ukus

2. Knedle sa glatkim brašnom

Za one koji više vole mekšu, laganiju teksturu koja se topi u ustima, glatko (obično) brašno je odličan izbor. Manje glutena znači i mekše knedle, idealne za bistre supe.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika putera
  • Prstohvat soli
  • Malo vode ili mleka

Priprema:

Pomešati sve sastojke u mekšu smesu. Kašikom uzimati male porcije i ubacivati ih direktno u ključalu supu. Kuvati 5–10 minuta, dok ne isplivaju na površinu.

3. Knedle sa grizom 

Griz daje knedlama sitnozrnastu i žvakastu strukturu, odličnu za guste supe jer upija tečnost, a pritom zadržava oblik.

Sastojci:

100 g griza

100 g glatkog brašna

1 jaje

1 kašika putera

Prstohvat soli

Malo mleka ili vode

Priprema:

Pomešati griz, brašno, jaje, puter i so. Dodati tečnost da se dobije srednje čvrsta smesa. Kašikom oblikovati knedle i kuvati ih 8–12 minuta u ključalom bujonu.

Shutterstock

Svaka vrsta brašna donosi nešto drugačije od čvrstine i elastičnosti do mekoće i rustičnosti

4. Knedle od kukuruznog brašna (palente) 

Knedle od palente su mekane, ljuskaste i blago zrnaste – idealne za one koji vole rustični šmek i nešto drugačiju teksturu u tanjiru.

Sastojci:

  • 150 g kukuruznog griza (palente)
  • 1 jaje
  • 1 kašika putera
  • Prstohvat soli
  • Malo mleka ili vode

Priprema:

Pomešati sve sastojke do srednje čvrste smese. Oblikovati noklice i kuvati ih 10–12 minuta u ključaloj supi, povremeno ih okrećući.

Svaka vrsta brašna donosi nešto drugačije od čvrstine i elastičnosti do mekoće i rustičnosti. Izbor zavisi od ličnog ukusa, ali i od supe uz koju knedle ide, odnosno da li je bistra, gusta, kremasta ili tradicionalna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)