Jela sa mesom

RECEPT ZA NAJMEKŠE KNEDLE ZA SUPU: Ako ih pripremate na ovaj način nikad se neće raspasti tokom kuvanja

Tajnu otkrivaju vojvođanske domaćicu.

03.07.2024 08:01

RECEPT ZA NAJMEKŠE KNEDLE ZA SUPU: Ako ih pripremate na ovaj način nikad se neće raspasti tokom kuvanja
Shutterstock

Supa sa domaćim knedlama sa grizom je jedno od jela koje većinu nas podseća na detinjstvo. Po najukusnijoj supi sa knedlama oduvek su bile poznate vojvođanske domaćice koje su bez premca pripremale ovo jelo.

Knedle za supu se prave od jaja i griza, ali kod onih manje veštih u kuhinji dešava da najčešće ostanu previše tvrde ili se raspadnu tokom kuvanja. Da biste ovo izbegli, kako savetuju vojvođanske domaćice, obavezno odvojite žumance od belanceta prilikom pripreme smese za knedle. 

Belance umutite u sneg, a u žumance umešajte griz, pa tek potom postepeno dodavajte sneg od belanaca u lagano mešanje. Na ovaj način će knedle biti vazdušaste i mekane, ali se neće raspasti tokom kuvanja.

Srećna republika vam poklanja recept za knedle za supu koji svima uspeva, pa i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 6 supenih kašika griza
  • 2 supene kašike kukuruznog brašna
  • dve kašike ulja ili masti
  • so

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite viljuškom u sneg. Dodajte im so, pa ih još malo umutite.
U drugoj posudi umutite žumanca sa grizom i kukuruznim brašnom, pa dodajte ulje ili mast i sve lepo sjedinite. U ovu smesu postepeno dodajte umućena belanca i kad se smesa ujednači knedle su spremne da ih ukuvate.

Uzmite veliku supenu i malu kafenu kašičicu. Kafenu kašičicu najpre umičite u ulje, pa tek onda u smesu za knedle kako se testo ne bi lepilo za kašiku. Odvojite manju količinu smese i odmah je pomoću veće kašike spustite u supu koja vri. 

Kad utrošite svu pripremljenu smesu za knedle, ostavite knedle pet minuta da se kuvaju, a onda skinite šerpu sa ringle, poklopite je i ostavite da supa tako odstoji desetak minuta. Za to vreme knedle će nabubriti i biće mekane i ukusne. 

Vodite računa da ne uzimate previše testa kako vam knedle ne bi bile previše velike. Pre knedli skuvajte bistru supu od povrća, a možete dodati i meso po ukusu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)