Zanimljivosti

KAMALA HARIS ZGROZILA LJUDE: Ovako ona pere lisnato povrće - da li biste poslušali njen savet?

Bivša potpredsednica SAD povukla se iz javnosti nakon što je izgubila izbore i posvetila se svojoj velikoj strasti - kuvanju.

Slika Autora
byDragana Petrović

04.09.2025 13:01

KAMALA HARIS ZGROZILA LJUDE: Ovako ona pere lisnato povrće - da li biste poslušali njen savet?
Shutterstock/Svetlana Lukienko/Annabelle Gordon - Pool via CNP / Polaris / Profimedia

Bivša potpredsednica SAD Kamala Haris gotovo je nestala iz javnosti nakon što je izgubila izbore od Donalda Trampa. Kako pišu mediji, ona se posvetila privatnom životu i svojoj velikoj strasti - kuvanju. Njena ljubav prema hrani je dobro poznata, a svojevremeno je učila senatora Marka Vornera da napravi sendvič sa tunjevinom.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, Haris je, razgovarajući sa poznatom kuvaricom Mašamom Bejli, objasnila kako svake godine priprema veliku količinu zelenog povrća i raštana za zabavu svojih prijatelja. Pošto je u pitanju velika količina povrća ona je otkrila da ga pere u kadi! 

- Tek kad listovi mogu da se potpuno potope, prljavština i pesak lakše spadaju, a sve se završava mnogo brže nego da perete iz više puta u sudoperi - objasnila je Haris u razgovoru sa kuvaricom.

Ovakav način pranja povrća verovatno bi zgrozio većinu srpskih domaćica. Kupatilo je prepuno bakterija, koliko god da ga čistite, i nije mesto gde treba unositi hranu, pa makar samo da se opere. Da li biste vi poslušali njen savet? 

Sudeći prema komentarima mnogim ženama ispod ovog snimka, ni njima se ne dopada Kamalin njen način pranja povrća. 

- Kada nije pravo mesto za pranje povrća. Koliko god da je očistite i izribate nikad neće biti dovoljno čista za hranu.

- Fuj! Tamo gde pere noge ona pere hranu koju posle jede.

- Mislim da ovo nije najbolji nači s obzirom na to da je kupatilo prepuno bakterija koliko god da ga čistite - bili su samo neki od komentara na ovaj post. 

Za Kamalu kuvanje nije samo hrana već kulturno nasledstvo. Na američkom Jugu dinstanje povrća kao što su kupus, kelj, repa i drugo zeleno povrće je duboko su povezano sa istorijom Afroamerikanaca. U vreme kada su bili robovi Afroamerikanci su dobijali ostake hrane, pa su morali da se snalaze da od vrlo malo namirnica pripreme ukusnu hranu. 

Danas se ova tradicija nastavlja kroz kuhinju koja spaja istoriju, porodicu i zajedništvo. Svaka porodica ima svoj recept, a Haris je svoju verziju oblikovala prema ličnom ukusu. Kamala je u razgovoru otkrila i precizne korake pripreme čorbe od raštana za koju je, kako tvrdi, mastor. Ona umesto ulja često koristi komadiće slanine, zatim ubaci sitno seckani beli luk i čili papričice, doda vodu i malo pilećeg fonda.

- Ostavim da se sve krčka neko vreme, da se ukusi povežu i da nastane bogata čorba pre nego što dodam raštan - kazala je ona.

Kada ubaci oprano povrće, čorba se krčka satima sve dok listovi ne postanu mekani i upiju miris dimljene slanine i začina. A onda, kao završni potez, dodaje nekoliko kapi belog sirćeta i malo tabasko sosa taman da jelo dobije onaj završni, pikantni pečat.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)