Tetka Saveta

KAKO SE PRAVI MISO SUPA: Evo zašto je tradicionalno japansko jelo osvojilo svet (FOTO)

Tanjir pun zdravlja idealan za hladne dane.

12.10.2023 08:00

KAKO SE PRAVI MISO SUPA: Evo zašto je tradicionalno japansko jelo osvojilo svet (FOTO)
shutterstock.com

Miso supa je domaća supa Japana. Mnogi Japanci sa njom počinju dan. Sastoji se od bujona zvanog “dashi”, miso paste, ali i drugih sastojaka  u zavisnosti od ukusa. U miso supu se pored dashia i miso paste dodaje povrće, tofu, riba, gljive, …

Kod nas možete kupiti alge i sami pokušati da napravite vegetarijansku verziju bujona (sa algama i šitake gljivama).

Vrlo se jednostavno pravi i za miso supu vam je potrebno samo malo sastojaka, miso pasta, voda i ono što imate u kući od povrća. Postoji bezbroj varijacija ovog jela. Srećna republika donosi vam recept za miso supu sa tofuom.

Sastojci:

  • 4 šolje vode 
  • 1/3 šolje miso paste
  •  3 praziluka (iseckana) 
  • 1 kašika morskih algi, nori ili wakame (možete ih naći u bio šopovima),
  • 200 grama mekšeg tofua (naseckanog na kockice) 
  • malo soja sosa
  •  1/2 kašičice susamovog ulja (nije obavezno)

 

Priprema:

Stavite vodu da uskuva, pa dodajte morske alge. Ostavite da krčka bar 5 minuta. (Alge možete i samo potopiti u šolji u malo hladne vode i ostaviti 10-tak minuta da otpuste, pa sa tom vodom ubaciti u šerpu). Smanjite temperaturu i dodajte ostale sastojke. Ako kuvate još povrća, ostavite prvo da se skuva (15 do 20 minuta) sa prethodno potopljenim algama, pa miso pastu dodajte na kraju. Ali, voda ne bi trebalo da kuva, jer će miso izgubiti ukus. Samo promešajte odvojeno miso pastu sa malo vode dok se ne rastvori, pa dodajte u supu. Promešajte, ostavite kratko na najnižoj tempraturi, ali pazite samo da voda ne proključa. Skinite sa šporeta i služite toplo posuto seckanim peršunom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)