Dijeta

KUPUS DIJETA PO DANIMA: Evo šta podrazumeva popularni način ishrane koji je osvojio svet (FOTO)

Koliko god da ga jedete, teško da ćete biti u stanju da preterate sa kalorijama

11.09.2023 18:00

KUPUS DIJETA PO DANIMA: Evo šta podrazumeva popularni način ishrane koji je osvojio svet (FOTO)
shutterstock.com

Leto se i kalendarski bliži kraju te je vreme da se pripremimo organizam za hladnu jesen i tipičnu sezonu prehlada. Ukoliko ste se tokom letnjih dana malo više opustili,već danas počnite sa povrtakom zdravim navikama. Jedna namirnica može vam pomoći u tome da osnažite organizam i skinete kilograme viška. Reč je o kupusu.

Sam kupus ima oko 23 kalorije na 100g . Pri tom ima oko 5,6 g ugljenih hidrata. Drugim rečima, koliko god da ga jedete, teško da ćete biti u stanju da preterate sa kalorijama. Kupus se može jesti na raznovrsne načine. Na našim prostorima najpopularniji je kiseli kupus od koga se prirpemaju brojna jela ali i salate.

shutterstock.com

Kupus dijeta osvojila je svet

Kupus dijeta – jelovnik po danima

Prvi dan (Voće)

Osim supe od kupusa prvog dana se jede samo voće. Možete jesti bilo koje voće osim banana. Da bi se mršavljenje ubrzalo treba jesti voće koje ima visok nivo vode – poput lubenice ili dinje. Od pića se preporučuje unos bar dva litra vode, kao i nezaslađena crna kafa ili čaj.

Drugi dan (Povrće)

Drugog dana dijete se počinje sa konzumiranjem povrća, pored supe od kupusa. Povrće može da bude sirovo ili bareno. Preporučuje se lisnato i niskokalorično povrće, a treba izbegavati skrobno povrće kao što su grašak, boranija, kukuruz, šargarepa ili krompir. Što se tiče večere, može se pojesti jedan pečeni krompir sa malo maslaca, ali ne treba da se soli.

Shutterstock

Voće i povrće neizostavno je u ovoj dijeti

Treći dan (Voće i povrće)

Trećeg dana jelovnik kombinuje namirnice iz prethodna dva dana. Uz supu od kupusa koja se jede minimum jednom dnevno treba jesti voće i povrće. Trećeg dana se ne jede pečeni krompir sa maslacem za večeru, i izbegava se i dalje korenasto povrće i banane. U ovom fazi dijete obično dolazi do gubitka 2-3 kilograma ako ste se prethodno pridržavali propisanih pravila.

Četvrti dan (Banane i mleko)

Tokom četvrtog dana se nastavlja sa supom od kupusa, ali sada smeju da se jedu banane. Dozvoljeno je pojesti do 6 banana u toku dana i piti mleko koje ima nizak sadržaj mlečnih masti. Mleko se može piti u neograničenim količinama.

Peti dan (Govedina i paradajz)

Petog dana je dozvoljeno pojesti 300 grama govedine i 6 svežih paradajza, uz supu od kupusa. Za osobe koje ne vole govedinu alternativa je piletina ili riba bez kože. I dalje treba piti što više vode da bi se podstakla detoksikacija organizma.

Šesti dan (Govedina i povrće)

Šestog dana se mogu jesti govedina i povrće u neograničenim količinama uz bar jedan tanjir supe od kupusa. Dozvoljeno je lisnato i zeleno povrće, a skrobno treba izbegavati.

shutterstock.com

Sedmi dan dijete rezervisan je za pirinač

 

Sedmi dan (Integralni pirinač i povrće)

Sedmog dana dijete se jede integralni pirinač i povrće, uz supu od kupusa. Pored vode je dozvoljeno popiti ceđeni voćni sok bez šećera.

Po isteku 7 dana se pravi pauza i treba nastaviti sa brojanjem kalorija da se skinuti kilogrami ne bi vratili.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)