Jela sa mesom

NJOKE ZA SAVRŠEN NEDELJNI RUČAK: Italijanski specijalitet u belom sosu će vas potpuno raspametiti!

Kad ih jednom budete probali na ovaj način, uvek ćete ih tako praviti.

16.06.2024 08:01

NJOKE ZA SAVRŠEN NEDELJNI RUČAK: Italijanski specijalitet u belom sosu će vas potpuno raspametiti!
Shutterstock

Njoke su italijnasko jelo koje se najčešće pravi od krompira, ali i griza. Ovaj specijalitet može da se pravi na razne načine u zavisnosti od sosa - slan ili čak sladak. Kao i sva druga italijanska jela i ovaj specijalitet je postalo popularno širom sveta.  

Kada se osnovno testo napravi i razvuče, a njoke veličine pampura se izdvajaju iz testa i kuvaju. One su zamena za testo, ali mogu se jesti i kao prilog u nekom jelu. Obično se kuvaju u slanoj vodi, a potom prelivaju sa sosem. 

Srećna republika vam poklanja recept za njoke u belom sosu koji će vas raspamentiti. Kad ih jednom budete probali na ovaj način, uvek ćete ih tako praviti.

  Sastojci:

 Za njoke:
  • 1/2 l vode

  • 1/2 kašičice soli

  • 50 g margarina

  • 400 g oštrog brašna

  • 3 jajeta

 Sos:
  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 100 g pančete

  • 300 ml pavlake za kuvanje

  • po ukusu suvi biljni začin

  • so

  • biber

 

Priprema:

U šerpu sipati vodu i so, dodati puter i staviti na šporet da provri. U ključalu vodu dodati brašno i dobro mešati dok se ne zgusne. Nakon toga skinuti sa vatre testo i dodati jedno po jedno jaje meseći masu mikserom sa nastavcima za testo.

Testo podeliti na četiri jednaka dela i od svakog napraviti dugačak, tanki valjak. Valjak treba iseći na jedan centimetar debele, njoke koje odmah moramo posuti oštrim brašnom da se ne zalepe. Za to vreme staviti šerpu sa vodom na šporet i kad voda proključa, ubaciti njoke. Kuvane njoke isplivaće na vrh vode, odakle ih skidamo rešetkastom kašikom i stavljamo u cediljku da se procede. Posle toga možemo da ih poslužimo.

Beli sos:

Zagrejati ulje u dubljem tiganju i dodati sitno seckanu pančetu. Čim se ona dobro proprži, sipati pavlaku za kuvanje. Kada proključa, kuvati još nekoliko minuta da se malo zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu i služiti preko njoka.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)