Jela sa mesom

PILEĆA ČORBA SA POVRĆEM: Zdravo, ukusno i lagano jelo koje treba jesti svaki dan

Jednostavno je za pripremu, a višak možete sačuvati u frižideru.

03.06.2024 08:01

PILEĆA ČORBA SA POVRĆEM: Zdravo, ukusno i lagano jelo koje treba jesti svaki dan
Shuterstock

Čotba je zdravo, ukusno jelo koje po preporukama lekara i nutricionista treba jesti svaki dan zbog zdravlja creva. Jednostavno je za pripremu i nekada je ručak obavezno počinjao sa čorbom ili supom. Kombinacija namirnica i ukusa je praktično beskonačna, pa čorbu možete pripremati s mesom ili bez njega kako ko voli.

Višak možete sačuvati u frižideru, pa je ugrejati sutradan. Jedna od mnogima omiljenih je pileća čorba sa raznim vrstama povrća. Najčešće se koristi korenasto povrće kao što su: šargarepa, peršun, paškanat, celer...

Srećna republika vam donosi recept za pileću čorbu sa povrćem, onako kako su je nekad pravile naše bake.

Sastojci:

  • piletina (file, bataci ili krilca)
  • veća glavica crnog luka
  • 2-3 šargarepe
  • 2 štapa celera
  • pola koren celera
  • 3 manja krompira
  • jedna mala ljuta paprika
  • pola glavice karfiola (manjeg)
  • 2 čena belog luka
  • 50 ml ulja
  • začini: so, biber, aleva paprika
  • grčki jogurt
  • 2 jaja

Priprema:

U veću šerpu sipati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne bude kristalan. Zatim dodati šargarepu, isečenu na kockice, isečene krompire, štapiće celera takođe isečene na kolutove, beli luk sitno isečen i dinstati oko 5 minuta.

Nakon toga dodati piletinu po  izboru, a onda i začine, promešati i smanjiti vatru. Dinstati sve dok meso ne omekša i pusti svoje sokove. Za to vreme pripremiti ostalo povrće, iseći ga na koliko možete iste kockice a karfiol iskidati na male cvetiće i sve to dodati u šerpu sa mesom. Kada se nalije voda, ostaviti da provri, začiniti po ukusu i smanjiti temperaturu pa kuvati još 15 minuta dok povrće ne omekša.

Na kraju, začiniti po ukusu i pustiti da provri, kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 do 20 minuta ili dok vam povrće ne omekša. Povrće se može izblendati ako želite gušću čorbu. Umutiti na drugoj strani jaja sa grčkim jogurtom i limunovim sokom a onda uzeti punu kutlaču vruće čorbe i polako dodati u umućena jaja, stalno muteći sa mutilicom, u suprotnom ćete dobiti skuvana jaja u rezancima a ovako se može lakše izjednačiti temperatura smese od jaja sa temperaturom čorbe.

Sipati temperirana jaja u čorbu i sve dobro promešati i proveriti ukus, da li treba dodavati začine.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)