Čotba je zdravo, ukusno jelo koje po preporukama lekara i nutricionista treba jesti svaki dan zbog zdravlja creva. Jednostavno je za pripremu i nekada je ručak obavezno počinjao sa čorbom ili supom. Kombinacija namirnica i ukusa je praktično beskonačna, pa čorbu možete pripremati s mesom ili bez njega kako ko voli.
Višak možete sačuvati u frižideru, pa je ugrejati sutradan. Jedna od mnogima omiljenih je pileća čorba sa raznim vrstama povrća. Najčešće se koristi korenasto povrće kao što su: šargarepa, peršun, paškanat, celer...
Srećna republika vam donosi recept za pileću čorbu sa povrćem, onako kako su je nekad pravile naše bake.
Sastojci:
- piletina (file, bataci ili krilca)
- veća glavica crnog luka
- 2-3 šargarepe
- 2 štapa celera
- pola koren celera
- 3 manja krompira
- jedna mala ljuta paprika
- pola glavice karfiola (manjeg)
- 2 čena belog luka
- 50 ml ulja
- začini: so, biber, aleva paprika
- grčki jogurt
- 2 jaja
Priprema:
U veću šerpu sipati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne bude kristalan. Zatim dodati šargarepu, isečenu na kockice, isečene krompire, štapiće celera takođe isečene na kolutove, beli luk sitno isečen i dinstati oko 5 minuta.
Nakon toga dodati piletinu po izboru, a onda i začine, promešati i smanjiti vatru. Dinstati sve dok meso ne omekša i pusti svoje sokove. Za to vreme pripremiti ostalo povrće, iseći ga na koliko možete iste kockice a karfiol iskidati na male cvetiće i sve to dodati u šerpu sa mesom. Kada se nalije voda, ostaviti da provri, začiniti po ukusu i smanjiti temperaturu pa kuvati još 15 minuta dok povrće ne omekša.
Možda vas zanima…
Na kraju, začiniti po ukusu i pustiti da provri, kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 do 20 minuta ili dok vam povrće ne omekša. Povrće se može izblendati ako želite gušću čorbu. Umutiti na drugoj strani jaja sa grčkim jogurtom i limunovim sokom a onda uzeti punu kutlaču vruće čorbe i polako dodati u umućena jaja, stalno muteći sa mutilicom, u suprotnom ćete dobiti skuvana jaja u rezancima a ovako se može lakše izjednačiti temperatura smese od jaja sa temperaturom čorbe.
Sipati temperirana jaja u čorbu i sve dobro promešati i proveriti ukus, da li treba dodavati začine.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)