Jela sa mesom

NAJUKUSNIJA BELA ČORBA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Po receptu naših baka, sprema se očas posla

Vrlo ukusno i zdravo jelo.

08.06.2024 08:00

NAJUKUSNIJA BELA ČORBA KOJU ĆETE OBOŽAVATI: Po receptu naših baka, sprema se očas posla
shutterstock.com

Bela čorba sa piletinom je jelo koje ima dugu tradiciju na domaćim trpezama. Ovo klasično jelo može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, a predstavlja nutritivno bogat obrok. Neizostavna je kako tokom prazničnih dana, tako i kao deo svakodnevnog ručka

Ovaj klasični recept za belu čorbu pruža jednostavno i ukusno jelo koje će sigurno zadovoljiti svačije ukuse. Ukoliko volite tradicionalnu kuhinju, ovo je recept koji vredi isprobati, a upravo tako su nam je spremale naše bake.

Sastojci:

  • litar i po vode
  • 600 g pilećeg mesa
  • 2 srednje šargarepe
  • 100 g celera
  • 3 srednja krompira ili 6 mladih krompirića
  • Malo korena peršuna i pašknata
  • 2 kašičice soli
  • Biber po ukusu
  • 2 lista lovora (opciono)
  • Oko 2 kašičice biljnog začina
  • 2 žumanca
  • Oko 2 dl kisele pavlake

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i zagrejati na najvišoj temperaturi. Pileće meso dobro oprati i staviti u šerpu sa vodom da se kuva. Dodati očišćeno povrće i korenje peršuna i paškanata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.

Prohladiti meso i povrće, zatim rastaviti meso od kostiju i iseckajti ga na sitne komade. Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati povrće i meso. Kuvati na srednjoj temperaturi. Začiniti čorbu.

Pripremite zapršku od žumanaca i kisele pavlake, pa je polako uliti u vrelu tečnost uz stalno mešanje. Po želji, u čorbu možete dodati limun ili sirće za više kiselosti, kao i svež peršunov list za dodatnu aromu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)