Jela sa mesom

JEDINI PRAVI RECEPT ZA DOMAĆU SUPU SA KNEDLAMA: Okrepiće vam i dušu i telo u ovim zimskim danima, a uz jedan trik će biti apsolutno savršena!

Jela na kašiku su neizostavni deo menija na srpskim trpezama kada spoljne temperature padnu oko nule.

23.01.2025 08:01

JEDINI PRAVI RECEPT ZA DOMAĆU SUPU SA KNEDLAMA: Okrepiće vam i dušu i telo u ovim zimskim danima, a uz jedan trik će biti apsolutno savršena!
Shutterstock

Tokom hladnih zimskih dana supe su neizostavan srpske trpeze koja krepi dušu i telo. A, kad se pomene supa mnogima prvo na pamet padne padnu knedle. Nekada su naše bake često spremale domaću supu sa knedlama, koja je vremenom zamenjena supama iz kesice koje nisu ni blizu ukusne kao starinska supa koja se krčka na šporetu.

Ako ste ljubitelj supe sa knedlama, a ne znate da ih napravite, Srećna republika vam donosi provereni recept. Ukoliko se budete pridržavali tačnih mera, domaće knedle neće biti previše tvrde, niti će se raspadati tokom kuvanja. 

Sastojci:

  • 1 pileća leđa 
  • 1 veza zelena 
  • 1 manji koren celera 
  • 1 manja glavica crnog luka
  • suvi začin, so, biber, malo peršuna

Sastojci za knedle:

  • 2 jaja
  • 6 supenih kašika griza
  • 2 supene kašike kukuruznog brašna
  • dve kašike ulja ili masti
  • malo soli

Priprema:

U dublju šerpu sipajte 2,5 l vode, pa u hladnu vodu stavite pileća leđa, očišćen zelen i celer. Glavicu luka očistite, prepolovite, pa stavite na zagrejanu plotnu da se malo ispeče i dobije boju. Kad luk zamiriše, sklonite ga s ringle i ubacite u šerpu. To je trik koji će vašem jelu dati nestvaran šmek. Posolite, dodajte malo peršuna i nekoliko zrna bibera i kuvajte na tihoj vatri oko 40 minuta. Potom supu procedite, dodajte iseckanu šargarepu i po ukusu biljni začin.

Dok se supa krčka pripremite knedle i to na sledeći način: odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite u sneg, posolite, pa ih još malo umutite. U drugoj posudi umutite žumanca sa grizom i kukuruznim brašnom, pa dodajte ulje ili mast i sve lepo sjedinite. U ovu smesu postepeno dodajte umućena belanca i kad se smesa ujednači knedle su spremne da ih ukuvate.

Uzmite veliku supenu i malu kafenu kašičicu. Kafenu kašičicu spustite u ulje ili otopljenu mast, pa u smesu za knedle od koje ćete odvojiti manju količinu smese i odmah je pomoću veće kašike spustite u supu koja vri. Kad utrošite svu pripremljenu smesu za knedle, ostavite knedle pet minuta da se kuvaju, a onda skinite šerpu sa ringle, poklopite je i ostavite da supa tako odstoji desetak minuta. Za to vreme knedle će nabubriti i biće mekane i ukusne. Poslužite toplo i uživajte!

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)