Jela sa mesom

Ručak gotov očas posla: Sprema se u jednoj posudi, SVIMA uspe, a UKUS je fantazija

Ako želite ukusan i zasitan obrok bez previše sudova i komplikacija, ovo jelo iz jedne posude biće pravi spas za celu porodicu.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

17.09.2025 12:05

Ručak gotov očas posla: Sprema se u jednoj posudi, SVIMA uspe, a UKUS je fantazija
Shutterstock/NataKor

Planiranje obroka za celu nedelju često zna da bude pravi izazov, a ponekad i umara. Zato uvek dobro dođu recepti koji se spremaju lako, u jednoj posudi, bez gomile sudova za pranje.

Ovo jelo je upravo takvo – jednostavno, ukusno i uvek uspešno. Hrskavi bataci i sočan pirinač iz rerne čine idealan spoj, a sve to bez komplikovane pripreme.

Ako poželite da eksperimentišete, pirinač možete zameniti drugim namirnica po svom ukusu. Posluženo uz svežu salatu, ovo jelo postaje kompletan, zasitan i domaći ručak kome ćete se rado vraćati.

U nastavku pogledajte recept.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 6 pilećih bataka sa kostima i kožicom
  • 1 ½ kašičice soli
  • ¾ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika neslanog putera
  • ⅔ šolje sitno seckanog crnog luka
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 ½ šolje nekuvanog pirinča
  • 3 šolje pilećeg temeljca
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • 1 srednji limun, isečen na kriške

Priprema:

Ako želite da na brz i jednostavan način pripremite savršen ručak za celu porodicu, ovaj recept za piletinu s pirinčem je pravi izbor. Hrskava korica, mirisni pirinač i sočni bataci učiniće da svi traže još.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U dubljoj šerpi sipajte malo ulja i stavite prethodno začinjene pileće batake. Pecite ih oko pet minuta dok ne dobiju zlatnu koricu, zatim ih okrenite i pecite još tri minuta. Izvadite meso na tanjir i ostavite sa strane – u ovoj fazi ono neće biti potpuno pečeno.

U istoj šerpi rastopite puter, dodajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite i beli luk, a zatim sipajte pirinač i propržite ga kratko da upije sve ukuse. Nalijte pileći temeljac, posolite i pobiberite po ukusu, pa pustite da proključa, prenosi Espreso.

Preko pirinča rasporedite batake i stavite šerpu u rernu, nepoklopljenu. Pecite između 45 i 55 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost, a meso ne bude potpuno skuvano i sočno.

Na kraju pospite sveže seckanim peršunom i iscedite malo limunovog soka – i vaše savršeno jelo iz rerne je spremno za posluživanje!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)