Gulaš je jedno od omiljenih balkanski jela. U pitanju je izvorno mađarsko jelo koje je na naše prostore stiglo u Vojvodinu u vreme dok je sever Srbije bio u sklopu Austro-ugarske monarhije. Carstvo je propalo, ostali su recepti koje su prihvatili i zavoleli i u drugim delovima naše zemlje.
Ipak, jedan recept se izdvaja od svih ostalih. U pitanju je zlatiborski gulaš sa mesom i pečurkama. Toliko je ukusan da zamerku ne mogu da mu pronađu ni najveći gurmani. Može da se služi uz klasičan krompur pire, a naš predlog je da u pire dodate kašiku kajmaka. Na taj način će postati još kremastiji i ukusniji. Kajmak možete dodati i na gotov pire, pa dobijate savršenu dekoraciju. Služi se uz klasičnu srpsku šopsku salaetu ili još bolje uz salatu od mladog i svežeg kupusa.
Srećna Republika vam poklanja recept za ovo tradicionalno jelo srpskih gorštaka.
Sastojci:
- 600 grama svinjskog vrata bez koske
- 100 grama slanine
- 300 grama šampinjona
- 2 veće glavice crnog luka
- pola kašike aleve paprike (i ljuta i slatka)
Priprema:
Luk isecite na rebarca i prodinstajte na ulju dok ne postane staklast, pa dodajte slaninu. U drugoj posudi na dobro zagrejanom ulju propržite svinjski vrat sečen na kockice dok se ne uhvati korica. Prebacite meso u luk sa slaninom, dodajte pečurke, mlevenu crvenu papriku po ukusu, malo vode i onda promešajte. Zatim stavite krupno sečene pečurke i so po potrebi. Kuvajte 30 minuta na laganoj vatri. Gulaš je gotov kad meso odmekne, a voda uvri da ostane gust saft. Služite uz krompir pire sa kajmakom. Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)