Jela sa mesom

ZLATIBORSKI GULAŠ NA TRADICIONALAN NAČIN: Preukusno jelo srpskih gorštaka bez mane!

Toliko je ukusan da zamerku ne mogu da mu pronađu ni najveći gurmani.

Slika Autora
byDragana Petrović

11.06.2025 08:02

ZLATIBORSKI GULAŠ NA TRADICIONALAN NAČIN: Preukusno jelo srpskih gorštaka bez mane!
FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Gulaš je jedno od omiljenih balkanski jela. U pitanju je izvorno mađarsko jelo koje je na naše prostore stiglo u Vojvodinu u vreme dok je sever Srbije bio u sklopu Austro-ugarske monarhije. Carstvo je propalo, ostali su recepti koje su prihvatili i zavoleli i u drugim delovima naše zemlje.

Ipak, jedan recept se izdvaja od svih ostalih. U pitanju je zlatiborski gulaš sa mesom i pečurkama. Toliko je ukusan da zamerku ne mogu da mu pronađu ni najveći gurmani. Može da se služi uz klasičan krompur pire, a naš predlog je da u pire dodate kašiku kajmaka. Na taj način će postati još kremastiji i ukusniji. Kajmak možete dodati i na gotov pire, pa dobijate savršenu dekoraciju. Služi se uz klasičnu srpsku šopsku salaetu ili još bolje uz salatu od mladog i svežeg kupusa.

Srećna Republika vam poklanja recept za ovo tradicionalno jelo srpskih gorštaka. 

Sastojci:

  • 600 grama svinjskog vrata bez koske
  • 100 grama slanine
  • 300 grama šampinjona
  • 2 veće glavice crnog luka
  • pola kašike aleve paprike (i ljuta i slatka)

Priprema:

Luk isecite na rebarca i prodinstajte na ulju dok ne postane staklast, pa dodajte slaninu. U drugoj posudi na dobro zagrejanom ulju propržite svinjski vrat sečen na kockice dok se ne uhvati korica. Prebacite meso u luk sa slaninom, dodajte pečurke, mlevenu crvenu papriku po ukusu, malo vode i onda promešajte. Zatim stavite krupno sečene pečurke i so po potrebi. Kuvajte 30 minuta na laganoj vatri. Gulaš je gotov kad meso odmekne, a voda uvri da ostane gust saft. Služite uz krompir pire sa kajmakom. Uživajte! 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)