Gulaš je jedno od omiljenijih jela. Vodi poreklo iz Mađarske odakle je došao u Vojvodnu, a zatim se proširio na ostatak naše zemlje. Za njega se često vezuju neke proslave, svadbena veselja na selu i gurmani ne propuštaju priliku da ga pripreme na svoj način.
Priprema se od svinjskog i junećeg mesa, a koje ćete izabrati zavisi od toga šta lično više volite. I vojvođanski i šumadijski se pripremaju na sličan način, razlika je u prilogu. U Šumadiji se ovo jelo najčešće služi uz krompir pire, a u Vojvodini u testo.
Srećna republika vam poklanja recept za najukusniji juneći gulaš kako se priprema u kafanama. S ovim receptom nema greške.
Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa
- 1 kg crnog luka
- 2 kašičice aleve paprike
- 4-5 listova lorbera
- 10 zrna bibera
- 10 zrna kima
- 2-3dl kuvanog paradajza
- 1 svež paradajz
- malo tucane ljute paprike
- so, biber, suvi začin
Priprema:
Za gulaš je najbolje koristiti plećku jer nije masna i nema žilica, a najbolji način je kombinovati junetinu i svinjetinu. U većoj šerpi na srednjoj vatri, na ulju propržiti crni luk. Kada postane staklast dodati meso koje smo prethodno iseckali na kockice podjednake veličine i nastaviti sa prženjem. Nakon pola sata prženja, dodat čašu vrele vode i poklopiti šerpu da se jelo dinsta i krčka.
Posle pola sata dodati začine lorber, biber u zrnu, kim, alevu i ljutu papriku , kao i svežu papriku i papričicu, kao i svež paradajz iseckan na komade. U jelo dodati još malo vode, poklopiti ga i ostaviti još pola sata da se kuva. Kada proverimo da li je meso kuvano dodati kuvani paradajz.
Papriku i paradajz izvaditi iz gulaša i oljuštiti ih pa vratiti nazad u jelo jer oni daju jelu poseban ukus. Nakon kuvanja od 2 sata, gulaš je gotov, a ako je čorba retka razmutite kašiku brašna u malo vode i dodajte u šerpu i ostavite da se krčka još desetak minuta. Gulaš služiti sa obarenom testeninom ili krompir pireom i sa mnogo salate.
Komentari (0)