Jela sa mesom

JUNEĆI GULAŠ PO PROVERENOM RECEPTU: Uz ove trikove biće ukusan kao u kafani

U Šumadiji se ovo jelo najčešće služi uz krompir pire, a u Vojvodini u testo.

19.06.2024 06:01

JUNEĆI GULAŠ PO PROVERENOM RECEPTU: Uz ove trikove biće ukusan kao u kafani
shutterstock.com

Gulaš je jedno od omiljenijih jela. Vodi poreklo iz Mađarske odakle je došao u Vojvodnu, a zatim se proširio na ostatak naše zemlje. Za njega se često vezuju neke proslave, svadbena veselja na selu i gurmani ne propuštaju priliku da ga pripreme na svoj način. 

Priprema se od svinjskog i junećeg mesa, a koje ćete izabrati zavisi od toga šta lično više volite. I vojvođanski i šumadijski se pripremaju na sličan način, razlika je u prilogu. U Šumadiji se ovo jelo najčešće služi uz krompir pire, a u Vojvodini u testo.

Srećna republika vam poklanja recept za najukusniji juneći gulaš kako se priprema u kafanama. S ovim receptom nema greške.

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa
  • 1 kg crnog luka
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 4-5 listova lorbera
  • 10 zrna bibera
  • 10 zrna kima
  • 2-3dl kuvanog paradajza
  • 1 svež paradajz
  • malo tucane ljute paprike
  • so, biber, suvi začin

Priprema:

Za gulaš je najbolje koristiti plećku jer nije masna i nema žilica, a najbolji način je kombinovati junetinu i svinjetinu. U većoj šerpi na srednjoj vatri, na ulju propržiti crni luk. Kada postane staklast dodati meso koje smo prethodno iseckali na kockice podjednake veličine i nastaviti sa prženjem. Nakon pola sata prženja, dodat čašu vrele vode i poklopiti šerpu da se jelo dinsta i krčka. 

Posle pola sata dodati začine lorber, biber u zrnu, kim, alevu i ljutu papriku , kao i svežu papriku i papričicu, kao i svež paradajz iseckan na komade. U jelo dodati još malo vode, poklopiti ga i ostaviti još pola sata da se kuva. Kada proverimo da li je meso kuvano dodati kuvani paradajz.

Papriku i paradajz izvaditi iz gulaša i oljuštiti ih pa vratiti nazad u jelo jer oni daju jelu poseban ukus. Nakon kuvanja od 2 sata, gulaš je gotov, a ako je čorba retka razmutite kašiku brašna u malo vode i dodajte u šerpu i ostavite da se krčka još desetak minuta. Gulaš služiti sa obarenom testeninom ili krompir pireom i sa mnogo salate.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)