Srneći gulaš je specijalitet kojem retko koji gurman može odoleti. Poseban šmek daje mu belo vino koje se dodaje tokom kuvanja ali i začini.
Kod pripremanja gulaša od srnetine važno je da se meso dobro izdinsta kako bi omekšalo i da se tokom kuvanja gulaš često meša jer može izgoreti, posebno ako se kuva na šporetu. Evo kako da napravite srneći gulaš na lovački način.
Sastojci:
- 1/2 kg srnetine isečene na kocke
- 1/2 kg sečenog luka
- 1 kg krompira
- 1 dcl ulja
- 1 dcl.belog vina
- 100-200 ml paradajz soka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mlevene, ljute tucane paprike
- 1 kašika mlevene, slatke crvene paprike
- 1 kašika vegete
- 2-3 lovorovog lista
Priprema:
Iseći luk na kockice, dinstati na ulju dok ne postane staklenast ili "providan". Dodati srnetinu isečenu na kocke i dva dcl.vode i dinstati uz stalno mešanje, da se krcka (na slabijoj vatri). Kada je meso upola izdinstano, dodati kašiku vegete, kašičicu bibera, mlevenu papriku, so i mlevenu ljutu papriku.
Očišćen krompir iseći na četvrtine i dodati u meso. Dodati sok od paradajza i belo vino, lovorov list i kuvati oko 2 sata uz povremeno mešanje kako ne bi zagorelo pri dnu i sastojci se sjedinili.
Poslužite uz pire-krompir ili njoke.
Komentari (0)