Jela bez mesa

MAKARONE SA SIROM BOLJE NEGO U ITALIJI: Tope se u ustima, a jedan sastojak učiniće jelo nezaboravnim (FOTO)

Lako se priprema, još lakše smaže.

28.02.2024 08:01

MAKARONE SA SIROM BOLJE NEGO U ITALIJI: Tope se u ustima, a jedan sastojak učiniće jelo nezaboravnim (FOTO)
shutterstock.com

Makarone su neizostavne u italijanskoj kuhinji i mogu se praviti na raznovrsne načine. Italijani najviše vole one sa maslinovim uljem. Međutim, u Srbiji se visoko na lestici kotiraju one pravljene sa sirom. Jednostavne su za pripremu, sočne i kremaste te ih vole kako odrasli, tako i deca.

Ukoliko vas ovi osunčani dani mame na putovanja, donesite duh Italije i u svoj dom pripremajući omiljeno jelo koje potiče upravi iz ove mediteranske države. Evo kako da pripremite makarone sa sirom.

Sastojci:

  • 400g makarona
  • 2 šolje rendanog sira (možete koristiti čedar, gaudu ili neki drugi tvrdi sir po želji)
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • So, biber, i po želji malo muskatnog oraščića
  •  Prezle (opciono)

Priprema:

U većoj šerpi prokuvajte vodu, dodajte malo soli, pa ubacite makarone i kuvajte ih prema uputstvu sa pakovanja dok ne omekšaju. Nakon toga, ocedite ih i ostavite sa strane.

U drugoj, većoj šerpi otopite puter na srednje jakoj vatri, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje kako biste izbegli grudvice. Kuvajte dok sos ne postane gušći, a zatim dodajte rendani sir. Nastavite mešanje dok se sir potpuno ne istopi i sos postane kremast. Začinite sos solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu.


Uzmite vatrostalnu posudu i premažite je puterom, a zatim dodajte kuvane makarone i prelijte ih pripremljenim sirom. Po želji, posipajte preko svega malo prezli. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite jelo iz rerne i ostavite ga da se malo prohladi pre služenja. 

Ovaj jednostavan recept za makarone sa sirom je savršen za brzinsku večeru ili ručak, a sigurni smo da će biti omiljen među članovima porodice. Uživajte u pripremi!

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)