Griz je bila jedna od omiljenih poslastica većine dece. Generacije koje su na njemu odrastale i danas ga rado spremaju. Postoje razne modifikacije ovog jela, ali jedna od omiljenih je sa vanilom i cimetom.
Ova starinska poslastica ne izlazi iz mode, a evo kako da je jednostavno spremite čak i ako nemate iskustva u kuhinji.
Srećna republika donosi vam recept za griz koji ćete obožavati.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 50 g pšeničnog griza
- 35 g šećera ( oko dve ravne kašike, ili po ukusu )
- 1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
- po ukusu cimet
Priprema:
U šerpicu staviti mleko,šećer i vanilu i pustiti da provri. Kad je mleko provri, sipati, u tankom mlazu već pripremljen griz i mešati sa žicom za mućenje, da nemate grudvica i kuvati dok vam se ne zgusne, oko 5 minuta. Kad se zgusnulo, skloniti sa ringle, sipati u činijice i ostaviti da se ohladi. Ohlađeno posuti sa malo cimeta i poslužiti.
Griz se često koristi za pripremu kaša, kolača, hleba i mnogih drugih jela. U mnogim kuhinjama širom sveta, griz je osnovni sastojak za pripremu raznih poslastica i jela. Prilikom pripreme kaša ili kolača, važno je da se griz pravilno skuva. Takođe, može se koristiti kao zamena za brašno u receptima za pečenje kako bi se postigla posebna tekstura i ukus.
Komentari (0)