Jela bez mesa

STARINSKI RECEPT ZA GRIZ: Evo kako da napravite poslasticu na kojoj su odrastale generacije

Dodajte malo cimeta i uživajte svim čulima.

21.02.2024 13:50

STARINSKI RECEPT ZA GRIZ: Evo kako da napravite poslasticu na kojoj su odrastale generacije
shutterstock.com

Griz je bila jedna od omiljenih poslastica većine dece. Generacije koje su na njemu odrastale i danas ga rado spremaju. Postoje razne modifikacije ovog jela, ali jedna od omiljenih je sa vanilom i cimetom.

Ova starinska poslastica ne izlazi iz mode, a evo kako da je jednostavno spremite čak i ako nemate iskustva u kuhinji. 

Srećna republika donosi vam recept za griz koji ćete obožavati.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 50 g pšeničnog griza
  • 35 g šećera ( oko dve ravne kašike, ili po ukusu )
  • 1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
  • po ukusu cimet

 

Priprema:

U šerpicu staviti mleko,šećer i vanilu i pustiti da provri. Kad je mleko provri, sipati, u tankom mlazu već pripremljen griz i mešati sa žicom za mućenje, da nemate grudvica i kuvati dok vam se ne zgusne, oko 5 minuta. Kad se zgusnulo, skloniti sa ringle, sipati u činijice i ostaviti da se ohladi. Ohlađeno posuti sa malo cimeta i poslužiti.

 

Griz se često koristi za pripremu kaša, kolača, hleba i mnogih drugih jela. U mnogim kuhinjama širom sveta, griz je osnovni sastojak za pripremu raznih poslastica i jela. Prilikom pripreme kaša ili kolača, važno je da se griz pravilno skuva. Takođe, može se koristiti kao zamena za brašno u receptima za pečenje kako bi se postigla posebna tekstura i ukus.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)