Tetka Saveta

KAKO DA NAPRAVITE MEKIKE ZA SAMO 10 MINUTA: Recept naših baka, sačuvan od zaborava (FOTO)

Brzi doručak koji će vas podsetiti na detinjstvo.

26.01.2024 14:15

KAKO DA NAPRAVITE MEKIKE ZA SAMO 10 MINUTA: Recept naših baka, sačuvan od zaborava (FOTO)
youtube/printscreen/Aurora Recepti

Mekike, ili kako ih još nazivaju palačinke u nekim državama, imaju dugu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Pronađene su u kuhinjama širom sveta, a svaka kultura ima svoj jedinstveni recept za mekike. Od francuskih krepova do ruskog blina, mekike su omiljeni obrok širom sveta.

youtube/printscreen/Home Made Recipes

Domaće mekike

Sastojci:

  • 1/2 l mlake vode
  • 700 g mekog brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 5 kašika ulja za testo
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • ulje za prženje (duboko prženje)

 

Priprema:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer. Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti. Umesite glatko testo.

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite. Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.

Vadite na kuhinjski ubrus da se ocede.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)